SUSRETI U BRUXELLESU: Lajčak i Escobar razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova

Nisu navedeni detalji sastanka.

  • Regija

  • 23. Avg. 2023  23. Avg. 2023

  • 5

Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova Srbija Miroslav Lajčak razgovarao je u Bruxellesu sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom o dijalogu dvije zemlje te regionalnim pitanjima zapadnog Balkana.  

"Drago mi je pozdraviti svog kolegu i dobrog prijatelja iz američkog State Departmenta Gabriela Escobara u Bruxellesu. Zajedno s našim timovima, jučerašnji dan smo proveli raspravljajući o dijalogu, trenutačnom stanju i napretku, kao i drugim regionalnim pitanjima zapadnog Balkana", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X (Twitter) ne navodeći više detalja s tog sastanka.

Prošlog sedmice je glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano kazao kako je EU i dalje zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova, te istaknuo da je jasno stavljeno do znanja kako će biti poduzete mjere ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije.

Stano je istaknuo da EU pozdravlja nedavnu odluku Vlade Kosova o smanji prisustva policije u i oko zgrada općina ali da su neophodni dalji koraci ka smirivanju tenzija.

Prema njegovim riječima, na Kosovu bi u cilju deeskalacije trebalo raspisati vanredne izbore u četiri općine sa srpskom većinom  i organizirati ih uz potpuno i bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba.

Evropska unija (EU) i Kosovo postigli su u Bratislavi dogovor o mjerama ka smirivanju tenzija na sjeveru te zemlje koje su porasle u svibnju kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u zgrade općina.

Prema postignutom dogovoru, Priština je već smanjila broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada na pedeset posto, a trebala bi krajem ljeta organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prenosi Fena.

Iako čelnici EU te drugih zemalja ističu kako očekuju bezuvjetno sudjelovanje kosovskih Srba u izbornom procesu zasada još nema informacija o tome hoće li Srbi sudjelovati na novim izborima.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...