NEKAKO S PROLJEĆA: Suđenje Trumpu zbog osporavanja izbora počinje 4. marta 2024.godine

Trumpovo suđenje trebalo bi početi dan prije "Super utorka" kada brojne savezne države odlučuju o predsjedničkoj nominaciji.

  • Svijet

  • 28. Avg. 2023  

  • 0

Suđenje Donaldu Trumpu za pokušaj promjene rezultata predsjedničkih izbora 2020. počet će 4. marta 2024. na saveznom sudu u Washingtonu, objavila je u ponedjeljak sutkinja i tako jako zgusnula raspored bivšega predsjednika u idućoj godini u kojoj se namjerava vratiti u Bijelu kuću.

Odluka sutkinje Tanye Chutkan znači da će Trump vjerovatno morati biti na suđenjima u najmanje tri različita predmeta na vrhuncu borbe za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Datum četvrtog suđenja još nije određen.

Trumpovi advokati tražili su da suđenja krenu u aprilu 2026., dosta poslije predsjedničkih izbora u novembru 2024., tvrdeći da im treba vremena da prođu kroz 12,8 miliona stranica dokaza koje su prikupili tužitelji.

No, Chutkan je odlučila da im ne treba tako dugo. "Prijedlog odbrane, april 2026. je daleko više nego što je potrebno", rekla je sutkinja.

Trumpovo suđenje trebalo bi početi dan prije "Super utorka" kada brojne savezne države odlučuju o predsjedničkoj nominaciji.

Bivšeg predsjednika također čeka suđenje u New Yorku 25. marta 2024. zbog plaćanja pornoglumici u zamjenu za njezinu šutnju.

Treće suđenje bi trebalo početi 20. maja 2024. na Floridi zbog toga što je Trump nezakonito zadržao klasificirane dokumente nakon što je napustio Bijelu kuću.

Datum početka četvrtog suđenja u Georgiji, također u vezi s izbornim porazom 2020., još nije određen. Tužitelj je zatražio da krene 4. marta 2024., no odluka sutkinje Chutkan znači da će se vjerovatno morati pomaknuti.

“Gospodin Trump će se morati prilagoditi datumu suđenja, bez obzira na svoj raspored", rekla je sutkinja, dodajući da njegove obaveze ne bi trebale utjecati na datum suđenja.

Trump u ponedjeljak nije bio na saslušanju, ali je ranije rekao da je Chutkan pristrana i da ima nešto protiv njega, prenosi Hina.

Sva četiri predmeta smatra političkim pokušajima da se spriječi njegov povratak na vlast.

U tri se slučaja izjasnio da nije kriv, a očekuje se da će to učiniti i u četvrtom kada se 6. septembra pojavi pred sudom u Georgiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...