SRAMOTAN POTEZ: Dvanaest svjedoka Bošnjaka odustalo da svjedoči protiv Kraljevića i ostalih

Ono što mnogi ne mogu prihvatiti jeste odustajanje od svjedočenja žena svjedoka silovanja, pa i majki koje su, prvobitno, za silovanje svojih kćerki, krivim smatrale upravo optužene, među kojima, posebno Kraljevića i Stanića.

  • Društvo

  • 30. Avg. 2023  

  • 5

Prema informacijama iz Vlasenice, širi se spisak Bošnjaka koji su tokom dugogodišnje istrage dali izjave istražiteljima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu koji se u Sudu BiH trenutno vodi protiv Miroslava Miće Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića, i koji su u posljednjih nekoliko mjeseci odustali od svjedočenja, piše Saff.

Od svjedočenja su odustali, kako jedan broj onih koji žive na prostoru Vlasenice, a i Federacije, tako i oni koji žive u inostranstvu, među kojima je i značajan broj žena.

Ono što mnogi ne mogu prihvatiti jeste odustajanje od svjedočenja žena svjedoka silovanja, pa i majki koje su, prvobitno, za silovanje svojih kćerki, krivim smatrale upravo optužene, među kojima, posebno Kraljevića i Stanića.

“Da li Tužilaštvo BiH ima mehanizme da osobe koje su već jednom dale iskaze i koje su bez ikakve prisile potpisale, dovede na sud, ili iste sankcionira, to ćemo tek saznati.”

Mi, koji poznajemo i optužene, a i svjedoke, možemo samo nagađati šta je i kolika je cijena njihovog odustajanja. Znamo da su neki svjedoci pravdali svoje odustajanje obećanjem zaposlenja njihovih srodnika”, kaže izvor iz Vlasenice dobro upoznat sa aktivnostima optuženih na području ove opštine, a koji je govorio pod uslovima anonimnosti.

Najviše pažnje u ovom procesu usmjereno je upravo na suđenje Miroslavu Mići Kraljeviću, aktuelnom načelniku opštine Vlasenica, ratnom komandantu zloglasne jedinice “Jurišnici” koji su u prvim mjesecima agresije, kako je to tokom suđenja već potvrdio jedan broj svjedoka u ovom procesu, bili “vlasnici života i smrti” vlaseničkih Bošnjaka.

Ročište koje je u ovom predmetu trebalo biti održano 16.augusta, odgođeno je zbog navodne bolesti optuženog Miroslava Kraljevića iako se tih dana Kraljević pojavljivao na raznim javnim događajima i manifestacijama na prostoru vlaseničke opštine.

Kraljević se, javna je tajna “razbolio” nakon što se saznalo da su se pojavili novi svjedoci koje, slično svjedoku Nedimu Salahareviću, kako njegovi, tako i misionari drugih optuženih, nisu mogli staviti pod kontrolu, odnosno, već poznatim metodama ubjediti ih da odustanu od svjedočenja.

Proces protiv Miroslava Miće Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića započeo je još 2017.godine. Zbog navodne bolesti optuženog Đurića, suđenje je dugo odgađano, i kako sada stvari stoje, sljedeći “bolesnik” u ovom slučaju mogao bi biti Đurićev kolega po zločinu Miroslav Mićo Kraljević.

Saznajemo da je naredno ročište u slučaju vlaseničke četvorke zakazano za 6. septembar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...