ERDOGAN UZVRATIO PUTINU: "Ako nema sporazuma o žitu, nema ni plinskog čvorišta"

Kremlj je predložio projekat plinskog čvorišta prošle jeseni, nadajući se da će zamijeniti Sjeverni tok i obećavajući da će stvoriti platformu za opskrbu Evrope. Međutim, Turska je odbila da investira u projekat i u martu je zamrznula pregovore.

  • Evropa

  • 04. Sep. 2023  

  • 1

Prvi sastanak Vladimira Putina i Recepša Tayyipa Erdogana poslije više od godinu dana, održan u Sočiju nije donio nikakve rezultate.

Putin je odbio da se vrati na "sporazum o žitu", koji je omogućavao da se iz ukrajinskih luka isplovi više od 30 miliona tona hrane, a Erdogan nije dao zeleno svetlo projektu "plinskog čvorišta" u Turskoj, koji je Gazpromu očajnički potreban.

Rusija je "opet prevarena" kada je sporazum poslednji put produžen, požalio se na konferenciji za novinare nakon razgovora Putin: „Sada kažemo da nismo protiv ovog sporazuma, spremni smo da se vratimo na njega odmah, čim obećanja data mi smo ispunjeni.”

"Rusija će ove godine požnjeti 130 miliona tona žitarica i izvesti 60 miliona tona, od čega je milion tona spremno za isporuku Turskoj uz popust", sugerisao je Putin. Također je obećao da će Rusija biti "pouzdan i odgovoran" dobavljač gasa Turskoj i da je spremna da ga izvozi u treće zemlje.

Kremlj je predložio projekat plinskog čvorišta prošle jeseni, nadajući se da će zamijeniti Sjeverni tok i obećavajući da će stvoriti platformu za opskrbu Evrope. Međutim, Turska je odbila da investira u projekat i u martu je zamrznula pregovore.

Sedmice koje su prethodile Putinovom sastanku sa Erdoganom protekle su u intenzivnim konsultacijama između turskih i ruskih diplomata, kao i Turske i predstavnika EU, UN-a, Ukrajine i Sjedinjenih Država, rekao je za The Moscow Times insajder blizak ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ključna tema je, kako je rekao, sporazum o žitu, čiji nedostatak značajno povećava rizike u Crnom moru. Zapravo, “cijelo vodeno područje se pretvara u odskočnu dasku za neograničenu vojnu konfrontaciju”, kaže izvor: “To može utjecati ne samo na vojne, već i na komercijalne brodove. I ne samo zaraćene strane, već općenito svi koji tamo plove.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...