OMEGA BLOK SIJEČE EVROPU, VRIJEME POLUDILO: U Grčkoj i Turskoj apokaliptične poplave, u Britaniji toplotni val (FOTO)

I Francusku je pogodio toplotni talas. Brest je doživio najtopliji dan u cijeloj 2023. godini sa 30,6°C, potvrdio je javni organ koji vodi evidenciju rekorda.

  • Evropa

  • 06. Sep. 2023  

  • 1

Septembarski toplotni val zahvatio je sjeverozapadnu Evropu, dok oluje i poplave pogađaju Mediteran, gdje se i dalje nalazi veliki broj turista.

Temperatura na jugoistoku Velike Britanije mogla bi da porastu i do 33 stepena Celzijusa u narednih nekoliko dana, prema podacima Meteorološke službe, piše Blic.rs.

To bi bilo manje od septembarskog rekorda od 35,6 stepeni Celzijusa, ali bi potencijalno mogli da budu najtopliji dani ovog ljeta.

Najniže vrijednosti tokom noći bi također mogle da se približe maksimumu od 21,7 stepeni Celzijusa.

alt

I Francusku je pogodio toplotni talas. Brest je doživio najtopliji dan u cijeloj 2023. godini sa 30,6°C, potvrdio je javni organ koji vodi evidenciju rekorda. U Parizu je u ponedeljak bilo 31,5°C, treći dan zaredom iznad 30°C, a ostatak nedjelje bi trebalo da bude još topliji.

U Grčkoj nevrijeme

U međuvremenu, one koji su se nadali da će posljednjih nedjelja ljeta uživati na plažama Grčke, Bugarske i Turske, sačekale su katastrofalne vremenske nepogode.

Posljednjih nekoliko dana, kompjuterski modeli su se fokusirali na centralnu Grčku kao vjerovatnu lokaciju potencijalno katastrofalnih količina padavina.

alt

Prognoze su se ostvarile i obilne kiše su već postale smrtonosne. Rekordne kiše izazvale najmanje dvije smrti, tri osobe se vode kao nestale, a automobile i mostove su odnijele bujne poplave visine do butina.

Oluja, regionalno poznata kao Danijel, već je izbacila 60 centimetara kiše u centralnoj Grčkoj, uglavnom u regionu Tesalija.

Кako prenosi AP, zabranjen je saobraćaj u gradu Volosu, ostrvu Skijatos i planinskom regionu Pilion dok kiša ne popusti.

alt

Poplave su zahvatile i susjednu Bugarsku i Tursku, gdje je također zabilježeno više smrtnih slučajeva.

Omega blok

Ovi ekstremni događaji, zajedno sa smrtonosnim poplavama koje su zadesile Španiju u nedjelju i ponedjeljak, povezani su sa neuobičajeno dugotrajnim vremenskim obrascem, dok su povišene temperature vode u Mediteranu doprinijele nepovoljnim uslovima.

Ovo što trenutno vidimo širom Evrope - velike padavine na jugu i istoku i toplotna kupola na sjeverozapadu - posljedica je vremenskog obrasca "omega blok". Trenutno, mlazne struje duboko poniru ka jugu preko Španije, zatim skreću ka sjeveru i krivudaju preko gornjeg kraja Britanije i nazad na jug u Grčku, u formaciji koja izgleda kao grčko slovo omega.

Ova vremenska pojava u Evropi je uobičajena, ali može imati ekstremne posljedice, posebno zato što se ovog puta zadržala više nego obično.

Ovaj atmosferski fenomen se može se desiti i ljeti i zimi i on zaista "blokira" cirkulaciju atmosfere na velikoj nadmorskoj visini, "zaključavajući" na neko vrijeme (nekoliko dana do nekoliko nedjelja) meteorološke uslove.

Omega ima oblik zone visokog pritiska okružene sa obje strane sa dvije zone niskog pritiska. Tako, s jedne strane, posmatramo izuzetno toplo i suho vrijeme pod anticiklonom, trenutno usredsređenim na Francusku, Veliku Britaniju i dio Skandinavije.

S druge strane, dvije depresije se okreću oko sebe, jedna iznad Pirinejskog poluostrva, a druga iznad Grčke. Hladnim vazduhom ih snabdjeva uporni sjeverni toko, stvarajući vlažno i prohladno vrijeme. Ovo objašnjava obilne kiše u Španiji, koje su u toj zemlji od izbijanja u nedjelju ubile tri osobe, a također i one koje su od ponedjeljka pogodile Grčku.

Omega blok već se dogodio u junu i julu 2021. u zapadnoj Evropi. Fenomen je tada "zaključao" talas hladnoće na nekoliko dana. Poplave u Njemačkoj i Belgiji, kao i u Luksemburgu i Holandiji, izazvale su smrt više od dvije stotine ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...