REGIJA NA UDARU SNAŽNOG CIKLONA: U Sloveniji snijeg sa grmljavinom, u Hrvatskoj orkanski vjetar, Crnoj Gori prijete poplave...

Kredarica pod snažnom mećavom

  • Regija

  • 24. Feb. 2024  

  • 0

Veći dio Evrope i našeg područja pod utjecajem je snažne ciklonske aktivnosti. Prvi dan vikenda donio je i nastanak sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu, a on i više nego utječe na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa. Prvog dana vikenda veoma obilne padavine pogodile su oblast Alpa, uz obilne kiše, dok je iznad 1.500 metara nadmorske visine padao snijeg, uz olujne vetrove.

Nevrijeme u Sloveniji

Jako nevrijeme prvog već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše. Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predijelima Slovenije bilježi se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vijest je da je u prethodnom periodu zabilježena suša, pa su riječna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1.500 metara nadmorske visine na zapadu i sjeverozapadu Slovenije padao je snijeg, a palo je čak od 70 do 100 cm snijega, pa tako predjeli oko 1.600 metara mjere i do 2 metra snijega, a Kredarica i predjeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snijega, dok je prije padavina bilo oko 200 cm.

Snijeg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predjele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snijega, više planine zahvatio je i orkanski vjetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vijavicu i mećavu.

Inače, snijeg sa grmljavinom uobičajena je pojava u predjelima gdje ima idealnih uslova za to. U Evropi se najčešće javlja na južnim i istočnim predjelima Alpa, u oblasti Dinarida i duž Jadranske obale, odnosno na planinama iznad Jadrana, kao i na planinama duž zapadne i jugozapadne obale Norveške.

Česta je pojava i u Sjevernoj Americi pri prodoru ledene vazdušne mase, uz hladni front, a skoro je svakodnevna pojava zimi na istočnoj obali Japana

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...