AGRESIVNI KINESKI UDAR NA EUROPSKO TRŽIŠTE AUTOMOBILA: Munjeviti rast prodaje, glavni adut dramatično niža cijena…

U izvještaju se posebno naglašava da će u opasnosti biti europski proizvođači poput Volkswagena i Renaulta, koji će se morati boriti s agresivnom konkurencijom.

  • Auto

  • 07. Sep. 2023  

  • 0

Prema analitičarima najveće švicarske banke UBS Group AG, zapadni će proizvođači automobila izgubiti petinu svog globalnog tržišnog udjela zbog rasta prodaje kineskih električnih vozila koja su jeftinija u proizvodnji.

Na kraju, ta su vozila jeftinija i u salonima, a to će imati utjecaj i na kupce. Predvođeni BYD-om, kineski proizvođači automobila gotovo će udvostručiti svoj udio na globalnom automobilskom tržištu na 33% do kraja desetljeća, napisali su analitičari UBS-a Patrick Hummel i Paula Gong u izvještaju koji su objavili 31. augusta.

Izvještaj je objavio Bloomberg, a u njemu se posebno naglašava da će u opasnosti biti europski proizvođači poput Volkswagena i Renaulta, koji će se morati boriti s agresivnom konkurencijom.

Uglavnom se kao razlog za rast kineskih marki spominje cijena automobila koja je niža i do 10.000 eura u usporedbi sa sličnim električnim automobilima europskih ili američkih proizvođača. No nije to jedini razlog.

Najveći kineski proizvođač BYD ima 600.000 zaposlenih radnika, uključujući 90.000 inženjera. BYD, koji također proizvodi vlastite baterije i poluvodiče, unatoč nižim cijenama ima i veće profitne marže – čak i od Tesle, koja je primjer dobre poslovne izbalansiranosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...