POTPUNO NEVJEROVATNO: Mali klavir slavnog pjevača grupe Queen prodan za čak...

Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Picassa (222.102 eura), Salvadora Dalija (56.264 eura) i Marka Shagala (74.031 eura), antikni namještaj i mnogobrojne figurice mačaka.

  • Show

  • 07. Sep. 2023  

  • 0

Mali koncertni klavir Freddie Mercuryja, na kojem je komponovao skoro sve svoje partiture iz "Boemske rapsodije" (Bohemian Rhapsody), prodat je u srijedu uveče za dva miliona eura na aukciji u Sotheby'su u Londonu, javila je agencija AFP.

Ta "Baby Yamaha C2" bila je glavna stavka u rasprodaji hiljada predmeta koji su pripadali pjevaču grupe Queen. Klavir je prodat ipak ispod procijenjene vrijednosti koju je objavila aukcijska kuća Sotheby's, a koja je iznosila dva do tri miliona funti sterlinga (2,3 do 3,5 miliona eura).

Mercury - pravog imena Farrokh Bulsara, britansko-zanzibarski pjevač koji je umro od side 1991. godine u 45. godini, kupio ga je 1975. godine za hiljadu funti.

Sam rukopis "Bohemian Rhapsodyja" - vjerovatno najvećeg hita grupe Queen, sa njenog albuma "A Night At The Opera" iz 1975. godine - prodat je za 1,6 miliona eura.

Petnaest stranica ispisanih grafitnom i hemijskom olovkom otkrivaju različite pravce kojim se umjetnik kretao stvarajući ovu pjesmu, koja je u početku trebalo da se zove "Mongolska rapsodija".

"Bohemian Rhapsody" jedna je od najslavnijih rock pjesama u historiji. Bila je 14 sedmica na vrhu britanske top liste najprodavanijih singlova, od čega devet sedmica uzastopno 1975. godine i još pet sedmica uzastoopn poslije vijesti o Mercuryjevoj smrti 1991. godine.

Singl je prodat u šest miliona primjeraka.

Agencija AP je javilla da je srebrna narukvica u obliku zmije u viktorijanskom stilu koju je Mercury nosio u tijesnom kostimu boje slonove kosti u spotu "Bohemian Rhapsody" prodata na istoj aukciji u srijedu za najvišu cijenu ikada plaćenu na aukciji za komad nakita u njegovom vlasništvu, rekla je kuća Sotheby's.

alt

Narukvica je plaćena 814.564 eura - 100 puta više od procijenjene niske cijene.

Prethodni rekord je držao talisman od kože i perli John Lennona prodat za 344.029 eura 2008. godine, saopštio je Sotheby's.

Aukcija je počela prodajom vrata sa grafitima iz bašte Mercuryjeve kuće koja je brzo prevazišla visoku procjenu od 29.154 eura predviđenu prije prodaje. Zelena vrata prekrivena ručno oslikanim ljubavnim porukama obožavatelja koji su dolazili u kuću u dijelu Londona Tony Kensington prodata su za 481.357 eura, uključujući i proviziju.

alt

Mercury je prikupio raznorodne predmete pošto je glam-rock grupa "Queen" proizvela lavinu hitova koji su mu omogućili da ostvari san - da živi "viktorijanskim životom", a "okružen izuzetnim neredom".

Više od 1.400 predmeta prodaje Mercuryjeva bliska prijateljica, Mary Austin, kojoj je ostavio svoju kuću i svu imovinu.

Dio prihoda od niza aukcija uživo i online trebalo je da ide u dobrotvorne svrhe. Sav prihod od prodaje prstena Cartier s oniksom i dijamantima koji je Elton John dao Mercuryju i koji je prodat za 318.287 eura trebalo je da ide dobrotvornoj organizaciji pjevača "Rocket Man" za borbu protiv side.

Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Picassa (222.102 eura), Salvadora Dalija (56.264 eura) i Marka Shagala (74.031 eura), antikni namještaj i mnogobrojne figurice mačaka.

Sotheby's je posvetio svih 15 svojih galerija da prikaže Mercuryjevu eklektičnu kolekciju, poput muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privlačeći više od 140.000 posjetilaca za nešto više od mjesec dana.

Ljudi iz cijelog svijeta posetili su izložbu "Freddie Mercury: A World of his Own", a publicitet je podstakao licitacije za online aukcije koje su počele prošlog mjeseca i završavaju se sljedeće sedmice. Čak su i predmeti koji su se činili dostupnima nekim kupcima, na online aukcijama brzo pomračili procjene.

Kolekcija kineskih štapića za jelo, za koje se procjenjivalo da će donijeti 46,64-69,95 eura ima trenutnu ponudu od 1.398 eura.

Za jedan od čudnijih artikala, srebrni češalj za brkove kompanije "Tiffani and Co", za koji se očekivalo da će koštati 466-699 eura, stigla je ponuda od čak 40.805 eura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...