ELON MUSK PRIZNAO SVE: "Ukrajinci su molili da uključim Starlink, nisam htio..."

Nastavio je tvrdeći da iako nije naredio inženjerima da isključe satelitski sustav, odbio je ukrajinske molbe da ga uključe.

  • HiTec

  • 08. Sep. 2023  

  • 0

CNN je jučer objavio da je Elon Musk prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove kompanije u blizini obale Krima kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema ulomku iz nove biografije Waltera Isaacsona o ekscentričnom milijarderu pod naslovom Elon Musk.

Dok su se ukrajinski podmornički dronovi s eksplozivom približavali ruskoj floti, "izgubili su vezu", piše Isaacson, a javlja CNN koji je ovo objavio kao svoju ekskluzivu.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovo uključi satelite, bila je potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem, strahom koji je potaknut Muskovim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima, prema Isaacsonu. Knjiga bi trebala biti objavljena 12. septembra.

Musk: Ukrajina me tražila da aktiviram Starlink, nisam htio

Musk je sada na X-u potvrdio da je sabotirao veliki ukrajinski napad, ali kaže da nije isključio Starlink, već ga je odbio uključiti. Odgovarajući na objavu na X-u pod naslovom "ELON JE SPRIJEČIO NUKLEARNI RAT?", Musk je napisao: "Starlink nije bio aktiviran u regijama u kojima je riječ. SpaceX nije ništa deaktivirao."

Nastavio je tvrdeći da iako nije naredio inženjerima da isključe satelitski sustav, odbio je ukrajinske molbe da ga uključe.

"Postojao je hitan zahtjev državnih tijela za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja. Očita namjera je bila potopiti većinu ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio izričiti saučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba", napisao je Musk.

"Obje strane trebale bi pristati na primirje. Svakog dana sve više ukrajinske i ruske mladeži umire kako bi stekli ili izgubili male komade zemlje, a granice se jedva mijenjaju. Ovo nije vrijedno njihovih života", napisao je Musk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...