SINDIKATI TRGOVINE JUGOISTOČNE EVROPE: Zajednički problem - niske plate i rad nedjeljom

U fokusu konferencije, prema riječima predsjednice Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihe Beširović, jeste formaliziranje onoga što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a odnosi se na zvanično formiranje dva bitna odbora.

  • Ekonomija

  • 09. Sep. 2023  

  • 0

Predstavnici sindikata trgovine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije saglasni su da zajedno mogu postići više s obzirom da se radnici suočavaju sa istim ili sličnim problemima, istaknuto je danas u Sarajevu na drugoj konferenciji sindikata trgovine jugoistočne Evrope, prenosi Fena.

U fokusu konferencije, prema riječima predsjednice Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihe Beširović, jeste formaliziranje onoga što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a odnosi se na zvanično formiranje dva bitna odbora.

-Prvi je zajednički odbor za organizovanje sindikata trgovine jugoistočne Evrope, a drugi je regionalni odbor sindikalnih povjerenika za grupaciju Fortenova. To su kompanije Konzum i Mercator koje su u BiH u sastavu grupacije Fortenova. U drugim zemljama u regiji, recimo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, to su druge kompanije. Naš zajednički cilj jeste da sindikalni angažman podignemo na viši nivo, dakle regionalni – navela je Beširović.

Danas su, kako je dodala, donijeli odluku da zajednički organizuju radnike u multinacionalnim kompanijama koje djeluju u regiji, te definirali koje su to kompanije. Kada je riječ o BiH, Beširović je navela da je prioritet kompanija Lidl o kojoj se dosta govori u posljednje vrijeme s obzirom da se očekuje otvaranje, odnosno početak operacija kompanije.

- Osnovni cilj je zajedničkim snagama odgovoriti na sve izazove koje imaju radnici u ovom sektoru. Mi ćemo tokom ova dva dana govoriti i o nekim drugim pitanjima, kao što su recimo zabrana rada nedjeljom. Znamo da je to već na snazi u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a u Sjevernoj Makedoniji, kako smo čuli, skoro 90 posto trgovina ne radi nedjeljom. Dakle, to je ono što je i naša želja u BiH – istakla je Beširović.

Dodala je da će predstavnici sindikata trgovine razgovarati i o nizu drugih zajedničkih problema, kao što su o niske plaće u sektoru trgovine u poređenju sa drugim sektorima, prekovremenom radu i svim problemima sa kojima se suočavaju radnici koje zastupaju.

Konferencija je organizovana u sklopu projekta "Zajedno za prava radnica i radnika u trgovini" koji među ostalim podržava švedski sindikat trgovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...