STENOGRAM SA SJEDNICE POTVRĐUJE: Za imenovanje Isaka juniora glasalo 15 federalnih ministara iz SDP-a, NiP-a, Naše stranke i oba HDZ-a, ministrica Jasna Duraković nije prisustvovala sjednici!

Logično, Sabina Ćudić, koju u Našoj stranci već zovu Sebija Ćudić,  nema ništa s lošim potezima svoje stranke i koalicije. Ona je, ipak, samo zaslužna za uspjehe koje je, ne štedeći se, donijela putujući “Uberom” i “metroom” po evropskim metropolama.

  • Politika

  • 09. Sep. 2023  09. Sep. 2023

  • 5

Od svih ministara (16 plus premijer) u Vladi FBiH samo Ramo Isak i Jasna Duraković nisu nisu glasao za odluku kojom je Rusmir Isak direktora KPZ Zenica. Ramo Isak nije glasao zato što bi bio u sukobu interesa, a Jasna Duraković zato što nije bila na sjednici. Za odluku je glasalo 15 ministara. Svi koji su bili prisutni. Nije, dakle, Ramo Isak imenovao svog sina. Imenovali su ga ministri iz SDP-a, Naše stranke, Naroda i Pravde i HDZ-a BiH. I zato nema krivice Rame Isaka zbog imenovanja njegovog sina, piše Istraga.ba.

Jednoglasna potpora Isaku

Krivica je, prvenstveno, na Nerminu Nikšiću, federalnom premijeru. Kriv je dopremijer Vojin Mijatović (SDP). I dopremijer Toni Kraljević (HDZ). Za imenovanje Isaka juniora glasao je i Nerin Dizdar, SDP-ov ministar za raseljene osobe i izbjeglice. I Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida (SDP). I Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH. Za imenovanje sina Rame Isaka glasao je i predlagač Vedran Škobić (HDZ), ministar pravde FBiH. I Sanja Vlaisavljević (HDZ) – ministrica kulture i športa. I Željko Nedić (HDZ) – ministar prostornog uređenja FBiH.  I Andrijana Katić Filipović (HDZ) – ministrica prometa i komunikacija FBiH. I ministar zdravlja Nediljko Rimac (HDZ 1990). Za imenovanje Isaka mlađeg glasale su i “moralne” vertikale iz Naše stranke Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH, Nasiha Pozder (Naša stranka) – ministrica okoliša i turizma FBiH. Glasovali su i još “moralniji” ministri iz NiP-a – Adnan Delić ministar rada i socijalne politike i Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Sebija Ćudić iz Naše stranke

“To je jako loša poruka i mislim da svaki put kada se takve odluke donesu to je pucanj u nogu politikama za koje se borimo”, izjavila je siva eminencija Naše stranke Sabina Ćudić povodom imenovanja Rusmira Isaka za direktora KPZ-a Zenica.

Logično, Sabina Ćudić, koju u Našoj stranci već zovu Sebija Ćudić,  nema ništa s lošim potezima svoje stranke i koalicije. Ona je, ipak, samo zaslužna za uspjehe koje je, ne štedeći se, donijela putujući “Uberom” i “metroom” po evropskim metropolama.

Imenovanje Rusmira Isaka za direktora KPZ-a nije prvi slučaj nepotizma za vladajuću koaliciju i aktualnog premijera Nikšića. Recimo, u svom prvom premijerskom mandatu Nermin Nikšić se “izuzeo” od glasanja kada je njegova Vlada imenovala njegovog brata Mirsada za izvršnog direktora JP Autoceste Federacije BiH.

Genetsko predodređenje

Treba podsjetiti i na imenovanje Jasmina Ademovića, sina potpredsjednika NiP-a Kemala Ademovića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo.

“Kemal Ademović je jedan od najmoralnijih i najčasnijih ljudi koje sam upoznao. Kad je Jasmin stigao kao prijedlog općinske organizacije za listu, Kemal je došao lično meni i rekao da on na listu neće. Trebao je biti nosilac, rekao je da neće ako ide Jasmin, nije red da idu obojica. Zbog Jasminove kandidature odbio je sve druge funkcije u Vladi, ustanovama, institucijama. Nijednu marku ne zaradi u javnom sektoru. Znate li za jedan sličan primjer u BiH? Da je visoki funkcioner neke stranke rekao ‘Ako ide moje dijete, brat, sestra, supruga ili otac na neku funkciju ili listu, ja se povlačim?’ Tog čovjeka optužujete za nepotizam? Trenutno nam je viši cilj da kroz taj proces prođe neko hrabar, neko ko može izdržati ovakav nasrtaj korumpirane hobotnice. I zato je dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića. Za još jednu važnu bitku”, izjavio je nakon imenovanja Elmedin Konaković.

Nakon ovoga, Kemal Ademović je izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ademović mlađi je ostao predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo.

Fo(r)to Art

Idemo dalje. Firma Gordana Memije, kuma državnog ministra Elmedina Konakovića dobila je posao vrijedan 210 hiljada maraka.  Foto Artu je posao dodijelilo ministarstvo kojim rukovodi Konakovićev koalicijski kolega i kolega ministar – Edin Forto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...