STRUČNJAK ZA GEOPOLITIKU ADMIR LISICA: "Schmidt se mora obračunati sa Dodikom ako želi ostati upamćen kao ozbiljan političar" (VIDEO)

Trenutno, javnost s nestrpljenjem očekuje odluku suda o potvrđivanju optužnice protiv Milorada Dodika. On se može smatrati ključnom ličnošću kada sagledavamo širi kontekst i geopolitičke prilike u ovom regionu.

  • Mini market

  • 09. Sep. 2023  

  • 1

Historičar i stručnjak za geopolitiku Admir Lisica izjavio je za televiziju Hayat da je odgovor na politiku predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika njegovo uklanjanje sa političke scene.  

Trenutno, javnost s nestrpljenjem očekuje odluku suda o potvrđivanju optužnice protiv Milorada Dodika. On se može smatrati ključnom ličnošću kada sagledavamo širi kontekst i geopolitičke prilike u ovom regionu.

Poznato je da gaji simpatije prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali također smo svjesni brojnih antiustavnih aktivnosti koje su mu pripisane na domaćem terenu. Upitno je hoće li se na kraju suočiti s optužbama pred sudom.

Geopolitičke prilike na Balkanu često su napete, s rivalitetom između Zapada i Rusije. Dodikova javna podrška Putinu i njegova retorika koja se često razlikuje od zvaničnog stava Bosne i Hercegovine izazvala su napetosti kako unutar zemlje, tako i izvan njenih granica.

Posljednja optužnica koju razmatra sud sadrži ozbiljne optužbe protiv Dodika, uključujući njegovu ulogu u podrivanju ustavnog poretka i destabilizaciji zemlje. Ako se optužnica potvrdi, to bi moglo imati duboke posljedice ne samo za Dodika kao pojedinca, već i za politički pejzaž u Bosni i Hercegovini.

Odluka suda će, u svakom slučaju, biti od ključne važnosti za budućnost političke dinamike u zemlji i njen uticaj na regionalne i geopolitičke odnose. Ostaje nam samo čekati kako će se razviti ova važna politička drama.

"Milorad Dodik u kontinuitetu pokušava da destabilizira Bosnu i Hercegovinu a samim tim i region Zapadnog Balkana. Očigledno na tom putu ima podršku od strane zvaničnog Beograda, zvanične Moskve ali od određenih krugova u Evropskoj uniji i međunarodne zajednice. Znamo za njegove dobre odnose sa Orbanom, Putinom i ima vjetar u leđa. Što se tiče Ustavnog suda nadam se da to neće biti još jedna u nizu optužnica koja će se završiti bez presude. Odgovor na Dodikovu bahatu i destruktivnu politiku jeste uklanjanje sa političke scene kao što je to radio Paddy Ashdown sa onima koji su pravili probleme unutar Bosne i Hercegovine, koji su željeli da ovu državu uvuku u haos i tu nema kompromisa", .

Dodao je da sa nekim sankcijama niđta se neće postići a to dokazuje niz sankcija koje smo vidjeli do sada i ne samo Dodiku već i njegovim saradnicima.

"S nekim besmislenim sankcijama ništa se neće postići, imamo u nizu nekoliko godina da se, ne samo Dodik već i njegovi saradnici kažanjavaju, njihova retorika se ne mijenja, Imaju podršku. Ako želimo mir u Bosni i Hercegovini, ako međunarodna zajednica želi treba da bude odlučna u kontekstu Dodika i da ga privede sudu da odgovara za rušenje ustavnog poretka ili da ga ukloni sa političke scene a naravno mora biti procesuiran za sve ono iz prošlosti", kaže Lisica.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donosi jednosmjerne odluke smatra Lisica, to potvrđuje izjavama hrvatskih zvaničnika.

"Christian Scmidt je do sada donosio jednosmjerne političke odluke. U prethodnih nekoliko dana imali smo izjave hrvatskih zvaničnika koji su govorili da politika Schmidta idu u prilog Hrvatima, to nam sve govori. Hrvatska i Hrvati u Bosni i Hercegovini su zadovoljni kako on to radi a svakako mogu i Srbi i njihovo političko vodstvo. Do sada Schmidt nije uradio ništa da stabilizira prilike u Bosni i Hercegovini. Izgleda da radi za one koji ne žele građansku Bosnu i Hercegovinu", navodi Lisica.

Ipak, imao je poruku za Schmidta ukoliko želi ostati upamćen kao ozbiljan političar.

"Pokazao je da on nijemo posmatra ponižavanje vlastito, ismijavali su i mediji u Njemačkoj, izgleda da ima svoju kalkulantsku računicu zašto on to radi, ali ako želi da ostane upamćen kao neki iole ozbiljan političar morat će da se obračuna s Dodikom", zaključio je Lisica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...