ORIGINALNI RUKOPIS: Desankina, rukom pisana “Krvava bajka” koju je od nacista čuvala u sanduku na izložbi u Kragujevcu

Prvi put, javnosti će biti predstavljena orginalna verzija “Krvave bajke”, napisana rukom velike Desanke Maksimović.

  • Kultura

  • 11. Sep. 2023  

  • 1

Originalni rukopis “Krvave bajke” Desanke Maksimović, sutra će biti izložen u Muzeju “21.oktobar” u kragujevačkim Šumaricama, u okvru obilježavanja 30 godina od smrti poznate pjesnikinje, piše Nova.rs.

Na izložbi “Bajka o pesmi” publika će moći da vidi jedinstvene eksponate iz života Desanke Maksimović, koje je kragujevačkom muzeju posvećenom stradanju nedužnih civila u Drugom svjetskom ratu i strijeljanju u Šumaricama, poklonio Branislav Milakara, unuk poznate pjesnikinje.

Prvi put, javnosti će biti predstavljena orginalna verzija “Krvave bajke”, napisana rukom velike Desanke Maksimović.

Ovu, rukom pisanu “Krvavu bajku”, prema riječima Marka Terzića, višeg kustosa muzeja i autora izložbe, pjesnikinja je dugo nosila na javna čitanja svoje poezije, a od nacista je čuvala u sanduku, koji će takođe biti izložen.

“Taj zapis ‘Krvave bajke’, Desanka Maksimović je čuvala od nacista i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu. Izložićemo originalni rukopis, sanduk u kome ga je čuvala, kao i lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje pesme. Imamo i pismo pesnikinje, koje do sada nije bilo poznato javnosti, u kome je morala da brani samu pesmu, od previše revnosnih cenzora”, naveo je autor izložbe.

Svečano otvaranje izložbe „Bajka o pesmi“, uz obraćanje unuka velike pjesnikinje, biće organizovano 12. septembra u 19 sati u Muzeju „21.oktobar“ u Šumaricama.

“Krvava bajka” napisana odmah poslije strijeljanja 1941.

Desanka Maksimović je “Krvavu bajku” napisala još 1941. godine, odmah po saznanju da se u Kragujevcu dogodilo masovno strijeljanje civila i maloletnih đaka, ali je ova pjesma zvanično prvi put objavljena tek po završetku rata.

Pjesnikinja je decenijama kasnije u svojim intervjuima izjavila da je pjesma “zapisana, a ne napisana”.

“Kada sam čula šta se zbilo u Kragujevcu, pesma se sama u meni rodila”, ispičala je poznata književnica i pjesnikinja.

A njena “četa đaka”, koja je “mučeničkom smrću stradala u istom danu”, danas je obavezno školsko gradivo u Srbiji, ali i van granica Srbije.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...