GRAĐANI U PANICI: Desetine krokodila pobjeglo s poplavljene farme, slobodno lutaju gradom...

Policija, vatrogasci i hitne službe s podvodnom sonarnom opremom mobilizirani su za potragu, a više timova patrolira na motornim čamcima.

  • Šareni svijet

  • 12. Sep. 2023  

  • 0

Gradske vlasti Maominga na jugu Kine pozvale su stanovnike da se udalje od vodenih površina jer pokušavaju locirati i uhvatiti desetke krokodila koji su pobjegli s farme tokom poplava. Nestanak sijamskih krokodila, uključujući 69 odraslih jedinki i 6 beba, potvrđen je nakon oluje koja je u subotu i nedjelju pogodila suptropski grad.

Vlasti "pokušavaju držati stvari pod kontrolom, ali broj odbjeglih krokodila je malo prevelik", naveo je oblasni ured za hitne slučajeve, prenosi Washington Post. Stanovnicima južnog gradskog okruga Maonan, glavne baze slatkovodne akvakulture u kojoj se nalazila farma krokodila, rečeno je da ostanu na oprezu i izbjegavaju izlaske, osobito da se drže podalje od rijeka, jezera i akumulacija. 

Videozapisi objavljeni na Douyin, TikTokovoj kineskoj platformi, prikazuju krokodile kako se kreću poplavljenom cestom oko jezera u Maomingu. Službenik iz gradskog odjela za hitne slučajeve, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, potvrdio je da je pronađeno više od desetak odbjeglih krokodila, ali da bi ih "još uvijek više od 50 moglo biti na slobodi". 

U Kini dopušten uzgoj i trgovina živim krokodilima

Policija, vatrogasci i hitne službe s podvodnom sonarnom opremom mobilizirani su za potragu, a više timova patrolira na motornim čamcima. "Nismo sasvim sigurni gdje su", naglasio je časnik koji sudjeluje u potrazi. Paravojne snage stacionirane u tom području dobile su naredbu da ubiju svakog krokodila koji izađe iz dubokovodne zone, izvijestio je Southern Metropolis Daily.

Znakovi upozorenja postavljeni su oko poplavljenih farmi. Maoming i širu provinciju Guangdong pogodila su dva tajfuna u dvije sedmice, a Saola i Haikui izazvali su pustoš diljem Tajvana i južne Kine. Klizišta uzrokovana jakim pljuskovima u nedjelju i ponedjeljak usmrtila su najmanje sedam ljudi u susjednoj regiji Guangxi, objavili su danas državni mediji. 

Maoming ima neke od najvećih farmi krokodila u zemlji, s pogonima za proizvodnju krokodilske kože u obližnjim gradovima. Krokodilsko meso također je lokalna delicija. Uzgoj i trgovina živim krokodilima dopušteni su prema kineskom zakonu, a slučajevi bijega uzgojenih gmazova nisu neuobičajni.

Krokodili su 2013. pobjegli s farme u istom gradu nakon što je bodljikava žica oko farme zahrđala i postala krhka zbog dugotrajnih poplava. Dva mjeseca kasnije, nekoliko desetaka krokodila izašlo je iz ograđenog prostora u gradu Shantou nakon poplave.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...