IZNENAĐENJE U EUROPSKOJ UNIJI: Hoće li vlasnici ovih vozila morati vaditi novu vozačku dozvolu…

Njezini prijedlozi također uključuju sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi pratio prometne prekršaje i poništavao ili suspendirao dozvole od određenog praga.

  • Auto

  • 13. Sep. 2023  

  • 1

Zastupnica Zelenih iz Francuske u Europskom parlamentu Karima Delli želi uvesti novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila, piše Politico. Njezina ideja temelji se na ekološkom i sigurnosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski učinkovita nego je i veća vjerovatnost da će biti izložena sudarima nego manji osobni automobili, s daleko ozbiljnijim posljedicama.

Dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže osobne automobile, ustvrdila je. Umjesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi je trebali dobiti nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine. Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

Delli je dodala da bi moglo biti izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći. Njezini prijedlozi također uključuju sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi pratio prometne prekršaje i poništavao ili suspendirao dozvole od određenog praga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...