„IMA LI HURMI IZ SAUDIJE, BAKIRE…; PREPUSTITE MJESTO MEHMEDOVIĆU, ON JE INTELETKUALNO JAČI OD VAS…“: Usijale se društvene mreže nakon istupa lidera SDA, redaju se komentari…

"Prije ili kasnije moramo napraviti jedan front koji će BiH snažno povući na euroatlantskom putu i koji će zaustaviti destruktivne etnonacionalističke stranke", kazao je Izetbegović.

  • Mini market

  • 16. Sep. 2023  

  • 10

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Naime, lider SDA Bakir Izetbegović govorio je za Televiziju Tuzlanskog kantona.

-SDA godinama poziva na formiranje probosanskog bloka, ali nekima je bilo preče doći do fotelja. Ponovili smo poziv da u ovoj kritičnoj situaciji zajednički nastupimo. Moramo vidjeti šta ćemo uraditi da zaustavimo retrogradne politike i da se dogovorimo o vitalnim stvarima, poput državne imovine, Ustavnog suda i Izbornog zakona, kazao je Izetbegović.

Nakon ovih njegovih riječi, uslijedili su brojni komentari na društvenim mrežama.

Donosimo neke od najzanimljivijih reakcija.

Podsjetimo, Izetbegović je komentirao nedavno pismo koje je SDA uputila članovima Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću u kojem ih je pozvala da sazovu sastanak lidera probosanskih strana kako bi se utvrdio zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti, te odrediti "crvene linije" ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred nama, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcionisanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih vitalno važnih pitanja.

Na pitanje da li su na poziv reagirali čelnici probosanskih stranaka i kazali da su spremni na jedan takav korak i da su pozdravili ideju SDA, kaže: 

"Takvi prijedlozi SDA traju odavno. SDA zove na probosanski blok godinama. Međutim, bilo im je (Trojci, op. SB) preče doći do vlasti, do neke fotelje, izgurati SDA uz pomoć HDZ-a, SNSD-a i međunarodne zajednice i doći do fotelja. Okej. Došli su do fotelja. Hajde da sada branimo Bosnu i Hercegovinu. Ovo je ponuda i poziv da u ovako kritičnoj situaciji, dramatično važnom momentu za opstanak ove zemlje, zajednički nastupimo. Ne smije biti dalje borbe za vlast. SDA se neće boriti za vlast. Od njih tražimo da sjednemo zajedno poštujući institucije, prije svega Predsjedništvo BiH, gospodu Komšića i Bećirovića.

Neka nas okupe, neka nas pozovu pa da vidimo ko će odbiti da dođe na jedan takav sastanak. Da se dogovorimo šta radi jedan blok koji ima 60 posto ruku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ljevičarske stranke, bošnjačke tradicionalističke stranke... šta ćemo uraditi da zaustavimo ove politike i da se dogovorimo o najbitnijim stvarima poput državne imovine, poput Ustavnog suda, poput Izbornog zakona.... sva ta pitanja. Da kažemo šta je to naš zajednički stav. Lakše će i njima biti. Ne vidim šta Trojka može izgubiti ako prihvati pomoć SDA i drugih patriotrskih snaga u ovome času. Samo će u izvjesnoj mjeri sebe amnestirati i taj pritisak će razgoditi na jednu širu platformu. Očekujem poziv sa njihove strane", kazao je Izetbegović. 

Komentirao je i mogućnost da dođe do tog jedinstva. 

"Pa, sada kada su dobili ono što su dobili, mogli bi se odlučiti na takvu stvar. Međutim, ja se bojim da su oni još uvijek taoci obećanja u odnosu prije svega na HDZ. Ustavni sud; imenovanje HDZ-ovca u Ustavni sud koji nikada nije radio u pravosuđu; Izborni zakon... ja se bojim da su oni jednostavno taoci, da su oni neke stvari obećali a možda i potpisali. Da su ih na neke stvari nagovori ti ambasadori koji su im pomogli da uđu u vlasti.

A ti ambasadori će kroz godinu, godinu i po otići, a oni će ostati sa nama, ostaće sa ovim političkim akterima, ostaće sa Dodikom, sa srpskim i hrvatskim stranaka. Prije ili kasnije moramo napraviti jedan front koji će BiH snažno povući na euroatlantskom putu i koji će zaustaviti destruktivne etnonacionalističke stranke", kazao je Izetbegović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...