"ODBIJATE DA SRBIJA ČUJE SAMO ZA PARIZER": Završen protest ispred RTS (FOTO i VIDEO)

Protest je počeo ispred Narodna skupštine, potom se krenulo u šetnju do zgrade RTS, gdje je i skup nešto poslije 19.30 sati završen.

  • Regija

  • 16. Sep. 2023  16. Sep. 2023

  • 0

Protest "Srbija protiv nasilja", 20. po redu, održan je ove subote na beogradskim ulicama, kada su građani još jednom jasno stavili do znanja da ne odustaju od ispunjenja zahtjeva, prenosi Direktno.rs.

Protest je počeo ispred Narodna skupštine, potom se krenulo u šetnju do zgrade RTS, gdje je i skup nešto poslije 19.30 sati završen.

Ovaj protest počeo je sat vremena ranije nego što je to bio slučaj prethodnih nedjelja. Građani su se u velikom broju okupili u 18 časova ispred Narodne skupštine, gdje im se najprije obratio TV komentator i sportski novinar Smiljan Banjac.

Govor Smiljana Banjca na protestu (VIDEO: Direktno.rs)

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute. Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsjetivši pri tome na način na koji izvještavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

(VIDEO: Direktno.rs)

"Da li ste vi normalni, gdje vam je integritet i profesionalizam", kazao je on.

Protestna šetnja beogradskim ulicama (VIDEO: Direktno.rs)

Ocijenio je i da među rukovodstvom RTS-a "vlada sljepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti".

(VIDEO: Direktno.rs)

"Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo", poručio je on.

alt

Lutke Šapića, Bakareca, Đukanovića, Vučića i Palme u zatvorskim odijelima (FOTO: Direktno.rs)

Poslije njegovog obraćanja krenulo se u šetnju do zgrade RTS-a. Građani su u ovu protestnu šetnju krenuli u 18.30 sati i idu takozvanom medijskom rutom. Išli su Dečanskom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom, gdje se i nalazi zgrada RTS, a gdje će biti tokom trajanja Dnevnika 2. Tokom šetnje, kao i ispred samog RTS-a čulo se skandiranje "Ostavke, ostavke".

Bilo je planirano da kolona tačno u 19.30 stigne ispred zgrade Javnog servisa, ali je to bio slučaj pola sata ranije.

"Utrenirani smo, brzi, došli smo prije početka Dnevnika. Daćemo vreme kolegama sa RTS da naprave lijep prilog", rekao je Smiljan Banjac i pročitao je zahtjeve koje je opozicija predala RTS-u.

"Tražimo da RTS bude javni servis, da nas istinito i blagovremeno izvještava o svim temama i da ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića", dodao je on.

Poslije Banjca riječ je ispred zgrade RTS-a preuzeo pjesnik iz Čačka Jevđenije Julijan Dimitrijević.

"Dobro večer svima, heroji svjetlosti. Zašto to kažem? Jer odbijate da Srbija čuje samo za parizer. Pomažete da ne bude mrak", rekao je Dimitrijević.

Fotograf Dragoljub Zamurović obratio se poslije Jevđenija Dimitrijevića i tom prilikom je upozorio na problem nasilja u srbijanskom društvu.

"Nasilja ima u školama, vrtićima, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na ulicama", upozorio je Zamurović.

"Prije neki dan je grupa huligana bacila s bicikle Predraga Voštinića i rekla mu 'Ubićemo te'", dodao je on.

Zamurović je podsjetio i na slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

alt

Dragoljub Zamurović (FOTO: Direktno.rs)

"Onaj predsjednik opštine, palikuća, naredio je da se zapali kuća novinara... Nasilja ima u onoj pećini strogoj gdje živi babaroga, tako ja zovem REM. Sve do nasilja u Predsjedništvu, a tamo je onaj bolje da ne kažem šta mislim o njemu. Svi ti nasilnici su u jednoj, jedinoj mafiji", rekao je on.

Na kraju je Smiljan Banjac još jednom pročitao zahtjeve, ali i zahtjeve koje je opozicija u utorak stavila pred RTS. Nakon toga je i protest završen...

Da podsjetimo, zahtjevi protesta "Srbija protiv nasilja" su: smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, potom ukidanje rijaliti programa, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Happyju, gašenje štampanih medija koji promovišu mržnju i nasilje, smjene u REM i rukovodstvu RTS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...