PROFESOR JENS WOELK: Presuda u slučaju "Kovačević" otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije...

-Tek kad budu ostvareni ciljevi iz ustava i drugih dokumenata, strane sudije mogu otići, kazao je Woelk.

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2023  

  • 8

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević važna je jer otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je Jens Woelk, profesor uporednog ustavnog prava na Univerzitetu u Trenutu, Italija.

On je to kazao na pres-konferenciji održanoj video-linkom uoči njegovog gostovanja kao uvodničara na današnjoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca u Sarajevu o temi „Nakon presude Evropskog suda u slučaju Kovačević: Je li ustavna reforma neophodna, ali i nemoguća?“.

Woelk je rekao da osnovno što proizilazi iz presude 'Kovačević' jesu jednaka prava za sve u Bosni i Hercegovini i smjer kojim država treba da ide ukoliko želi evropsko društvo.

- Presuda jasno kaže da je najvažnije političko predstavljanje građana. Sada postoji razlika između konstituenata i manjina; znači mora se razmišljati o ustavnim promjenama po mjeri Bosne i Hercegovine jer sadašnji ustav ne sadrži šanse da BiH postane porodica evropskih zemalja budući da nema nivo demokratskih prava nužnih za Evropu - kazao je Woelk.

Bilo da ustavne promjene budu rađene izmjenama i dopunama ili pak, izradom novog ustava, u to moraju biti uključeni građani čija uloga mora biti presudna, iziričit je prof. dr. Jens Woelk koji inače naglašava veliku važnost poštivanja presude 'Kovačević' i drugih odluka Evropskog suda za ljudska prava jer bi to to značilo i dosljedno poštivanje Evropske konvencije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on naglašava da su strane sudija u Ustavnom sudu BiH neka vrsta garancije svega što je napisano u dokumentima i sporazumima koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati. Tek kad budu ostvareni ciljevi iz ustava i drugih dokumenata, strane sudije mogu otići, kazao je Woelk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...