SINIŠA KARAN, MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA RS-a: „Christian Schmidt je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva, ovim putem ga upozoravamo..."

Karan je kazao da Schmidtova "inkognito" posjeta Banjoj Luci „iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista“.

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2023  

  • 8

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Siniša Karan kazao je da je Christian Schmidt još jednom pokazao i dokazao da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH.

Karan je kazao da Schmidtova "inkognito" posjeta Banjoj Luci „iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista“.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banju Luku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbjednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

- Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov današnji potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi, poručio je Karan.

On je kazao da se u neposrednoj blizini njegovog boravka održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

- Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Schmidta, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno, kazao je Karan.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se jučer u Banjoj Luci sastao sa biskupom Franjom Komaricom.

Razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

"Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Schmidt te naglasio da on podjednako radi za sve građane Bosne i Hercegovine.

Posjeta Schmidta Banja Luci dolazi nakon brojnih izjava Milorada Dodika da on tamo nije dobrodošao te da bi mu sigurnost bila ugrožena.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...