ZA SVE JE KRIVA NJIHOVA HRANA: Radioaktivne divlje svinje lutaju dijelom EU

Očigledno, životinje su radioaktivno kontaminirane njihovom omiljenom hranom – tartufima.

  • Šareni svijet

  • 20. Sep. 2023  

  • 0

Meso bavarskih divljih svinja često je prilično radioaktivno, čak do te mjere da je opasno za jelo. Naučnici su se dugo pitali zašto je to tako, ali sad misle da su na tragu odgovora.

Naučnici su decenijama bili zbunjeni takozvanim “paradoksom bavarske radioaktivne divlje svinje”. U nekim slučajevima, njihovo meso je čak i opasno radioaktivno. Tokom inspekcijskog nadzora od 2019. do 2021. godine u čak 88 posto uzoraka izmjereni su visoki nivoi radioaktivnog cezijuma 137 i 135. Oni su ponekad i desetine puta premašivali dozvoljene vrijednosti, piše časopis Live Science.

Naučnici su u početku povećano prisustvo radioaktivnih elemenata u mesu divlje svinje pripisali nuklearnoj nesreći u Černobilju 1986. godine, nakon čega je velika količina radioaktivnih supstanci pala na veliki dio Evrope (uključujući Bavarsku). Međutim, nakon toliko vremena, količina radioaktivnih tvari u mesu divljih životinja trebala bi se smanjivati. Kod većine drugih vrsta to se dogodilo, osim kod divljih svinja. I upravo je ta činjenica mučila naučnike koji sada misle da znaju odgovor.

Očigledno, životinje su radioaktivno kontaminirane njihovom omiljenom hranom – tartufima. Naravno, tartufi sami po sebi nisu radioaktivni, ali su kontaminirani i radioaktivnim elementima koji su u njih dospjeli padavinama koje su padale iznad Bavarske sa područja gdje su supersile testirale nuklearne bombe tokom Hladnog rata.

Neke radioaktivne supstance mogu ostati u životnoj sredini veoma dugo. Danas naučnici mogu reći iz takozvanog “radioaktivnog otiska” odakle je radioaktivna supstanca došla u neko područje. U studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science and Technology krajem avgusta, naučnici su objavili da iza paradoksa divljih svinja leže radioaktivni materijali iz Černobila i oni iz testova nuklearnog oružja tokom Hladnog rata. Međutim, omjer između radioaktivnog cezija 135 i 137 je drugačiji ako se proizvodi u nuklearnim reaktorima ili tijekom nuklearne eksplozije. Omjer izmjeren u svinjskom mesu sugerirao je da su ova dva elementa nastala nuklearnim eksplozijama. Na područje Bavarske, gdje nisu vršena nuklearna testiranja, odnijeli su ih vjetrovi koji su duvali sa poligona i oblaci.

U videu ispod možete pogledati vremenski tok svih nuklearnih eksplozija u svijetu od 1945. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...