PREDSJEDNIK BOSS-a I ADVOKAT MIRNES AJANOVIĆ: "Priznanjem krivnje Salki Zildžiću će prestati mandat u Parlamentu FBiH"

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će tražiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom, jer je propisano danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

  • Politika

  • 22. Sep. 2023  

  • 3

Predsjednik BOSS-a i advokat Mirnes Ajanović tvrdi da će Salki Zildžiću sporazumnim priznanjem krivice prestati mandat zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ajanović je ovo objavio nakon što je Zildžić priznao krivicu, zbog čega je osuđen na jednogodišnji zatvor koji može otkupiti.

"Zildžiću, zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da je riječ o kućnom pritvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH", naglasio je.

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će tražiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom, jer je propisano danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

Ukazao je da je Članom 45. tačka 3. Krivičnog zakona Srbije određeno da se u slučaju određenja kazne zatvora od jedne godine, sud može odrediti kućni zatvor, ali se, ipak, prvenstveno određuje kazna zatvora od jedne godine.

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen ranije ove sedmice prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine u Srbiju. Kod njega su pronađeni pištolj, za koji je imao dozvolu, ali ga prema propisima nije mogao unijeti u susjednu državu. Osim toga, kod njega je pronađena počasna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...