I POSLIJE DODIKA DODIK: Bliži se Sabor SNSD-a na kojem će jedan čovjek nastaviti 27-godišnju vladavinu

Prošlog mjeseca, uoči novog sabora, Dodik je samouvjereno poručio da SNSD već može najaviti pobjedu na lokalnim izborima u BiH koji će biti održani sljedeće godine.

  • Politika

  • 23. Sep. 2023  

  • 1

Posljednjeg dana ovog mjeseca u Doboju će biti održan Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na kojem će, između ostalog, biti izabran i novi predsjednik ove stranke, Nema sumnje da će novi mandat opet dobiti Milorad Dodik, piše Klix.ba.

Stranački sabor će biti održan u Sportskoj dvorani u Doboju, a očekuje se više od 2.000 gostiju. Planirano je usvajanje novog statuta, novih programskih dokumenata te izbor predsjednika, potpredsjednika i sekretara.

Na pitanje koliko bi moglo biti kandidata za predsjednika partije, Milorad Dodik je rekao da je moguće da obnovi mandat, ali da o svemu odlučuje partija. No, svima je potpuno jasno da aktuelni lider stranke i entiteta RS nema konkurencije.

Prošlog mjeseca, uoči novog sabora, Dodik je samouvjereno poručio da SNSD već može najaviti pobjedu na lokalnim izborima u BiH koji će biti održani sljedeće godine.

Stranački predsjednik je najavio da će uoči lokalnih izbora 2023. provesti i izbore u svim općinskim i gradskim organizacijama, kao i u Aktivu mladih i Aktivu žena SNSD-a.

"Cilj nam je da modernizujemo partiju, da je statutarno uredimo, te da omogućimo veće kretanje kadrova kroz stranku, kako bismo mogli brže reagovati na zahtjeve partnera, kao što su borci, sindikati, penzioneri i druge grupacije, ali i da unaprijedimo međugeneracijsku komunikaciju", najavio je ranije Dodik.

Također je najavio i podmlađivanje stranke, no upitno je koliko će zaista "starih" kadrova otići u stranačku penziju.

U Dodikovoj biografiji se navodi da je na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga.

Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom, formirao je Кlub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja.

Milorad Dodik je zbog svoje antidejtonske i secesionističke politike završio pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Njegova politika se posljednjih godina zasniva na konstantnom napadanju i slabljenju institucija BiH, negiranju genocida u Srebrenici, omalovažavanju države Bosne i Hercegovine, međunarodne zajednice, veličanju presuđenih ratnih ločinaca. Istovremenu radi na jačanju entiteta RS i najavljuje njegovu nezavisnost i razvija bliske veze s Moskvom dok se on i njemu bliski partneri godinama povezuju s brojnim aferama.

Dodika sada očekuje i sudski proces pred Sudom BiH zbog kršenja Krivičnog zakona BiH u vezi sa nepoštivanjem odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...