BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Ovo vodi u jedan potpuni izolacionizam Republike Srpske, velikom brzinom klizimo ka..."

-Vladajućem režimu ne odgovara ni na koji način da bilo gdje ide novac koji nije pod njihovom kontrolom, kazala je Grahovac.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2023  

  • 1

Kakve će promjene donijeti posebni Zakon o registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj? Treba li vlast zabranjivati političko djelovanje nevladinih organizacija zbog finansiranja iz inozemstva? Koga ugrožavaju ove organizacije i koliko je transparentan njihov rad?  

Gosti emisije Plenum FTV-a bili su Igor Žunić, Zagorka Grahovac i Jovana Kisin Zagajac.

"Moje mišljenje i mišljenje opozicije je da je ovo samo dalji nastavak gušenja slobode, kritičke misli, pojedinca, institucije ili medijske kuće koja bi eventualno mogla da kritikuje vlast. Nakon kriminalizacije klevete, ovo je samo sljedeći korak. Mnogi nezavisni mediji su registrovani, zbog nedostatka pravnih propisa, upravo kao nevladine organizacije, i ovo je djelomično usmjereno i na njih. Vladajućem režimu ne odgovara ni na koji način da bilo gdje ide novac koji nije pod njihovom kontrolom. Mislimo da  zakon o NVO vodi u jedan potpuni izolacionizam RS-a, velikom brzinom klizimo ka totalitarnom društvu“, kazala je Grahovac, zastupnica Za pravdu i red u NSRS-u.

Žunić, zasatupnik SNSD-a u NSRS-u, odgovara da gušenje bilo čijeg glasa u RS - ne postoji.

"U RS je na snazi široka demokratija, ljudi mogu da upute najoštrije kritike vlasti. Rijetko gdje, u drugim državama, vidimo takvu vrstu kritičkog odnosa velikog broja medija prema vlasti. Ne prihvatam nedemokratske principe i način djelovanja koji će iza paravana utjecati na javno mnijenje", kazao je on.

"I ovaj zakon, ukoliko se usvoji, morat će da ide u procedure pred ustavne sudove ove države, kasnije i pred evropski sud. Mene zabrinjava da radna grupa, sačinjena od pravnika i stručnjaka, koja nastupa ispred Vlade RS, već u fazi nacrta nije našla shodno da obrati pažnju na zaštitu osnovnih ljudskih prava“, istakla je advokatica Kisin Zagajac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...