DRAGAN BURSAĆ: "Teroristi sa Kosova su državni službenici Srbije"

U općinama na sjeveru Kosova prvo je proglašen Dan žalosti, radi ubijenih terorista. Nakon toga je Dan žalosti, proglašen u Srbiji, zatim u RS. Čak su i pojedine općine u Crnoj Gori, ispred službenih prostorija spustile zastave na pola koplja.

  • Politika

  • 28. Sep. 2023  

  • 7

Nakon pogibije terorista u sukobima sa policijom Kosova, uslijedilo je svojevrsno stvaranje ‘novog kosovskog mita’. 

U općinama na sjeveru Kosova prvo je proglašen Dan žalosti, radi ubijenih terorista. Nakon toga je Dan žalosti, proglašen u Srbiji, zatim u RS. Čak su i pojedine općine u Crnoj Gori, ispred službenih prostorija spustile zastave na pola koplja.

Bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać za Vijesti.ba kaže da ovaj slijed događaja nije ništa novo.

"To je klasična velikosrpska mitologija. Pravljenje od zločinaca heroja je gotovo recept velikosrpske ideologije. Vidjeli smo Karadžića, Mladića i brojne druge očevidan zločince, koji su u tom pranju i prekrajanju historije, postajali velikosrpski  heroji. Tako da ovo zapravo jedan star, dobri i oprobani posao, brisanja realnosti. I zbunjivanja javnosti, ta javnost neće ili ne želi ili ne može da shvati istinu", kaže Bursać.

On  je naglasio da se radi o teroristima.

"Mene ne bi začudilo da oni osvanu i na crkvenim freskama", izjavio je Bursać za Vijesti.

Bursać se osvrnuo i na gostovanje, predsjednik Srbije Aleksandra Vučića, na RTS i njegov pokušaj relativizacije.

"Vučić ne radi ništa novo. Vjerojatno je negdje napisan scenario za heroje s Kosova, kao za ondašnje heroje sa Košara. Dakle to što Vučić kaže da nisu teroristi, naravno nema veze sa realnošću, ali sa druge strane naravno stvara se narativ o 'borcima za slobodu'.  Oni su ubili kosovskog policajca, oni su dobro naoružani ljudi, oni djeluju skupa sa državom Srbijom i Crkvom Srbije. I oni su teški kriminalci u jednoj oružanoj akciji", ističe Bursać.

Upozorava da je narativ o pretvaranju zločinaca u heroje u upotrebi od 'balvan revolucije'.

"Oni su državni službenici države Srbije, u službi Crkve Srbije. Koji djeluju kroz vojne i paravojne formacije. Srbija je sigurna kuća za ratne zločince. Ne treba zaboraviti da su Škorpioni i drugi ratni zločinci bili na platnom, socijalnom, zdravstveno i penzionom spisku države Srbije. Dakle nema ovdje govora o nekim ad hoc, organizacijama, to što neki od njih djeluju u okviru nekih navijačkih grupa, udruženja, kvazi pokreta ili Crkvi Srbije, to je samo jedan obična maska za organizovne skupine na platnom listu države Srbije. Dakle za službenike države Srbije," zaključio je Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...