"OD TRGOVINE DROGOM, ORGANIZIRANOG KRIMINALA DO UMIJEŠANOSTI U UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA": Svi poslovi Milana Radoičića

Predstavnici kosovskih vlasti u više navrata označili su Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umiješana u ubistvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umiješan u oružani sukob u selu Banjska.

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Milan Radoičić dovođen je u vezu sa različitim krivičnim djelima - od trgovine drogom i organizovanim kriminalom do umiješanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, a sada i je i priznao da je organizator oružanog sukoba na sjeveru Kosova u kom su poginule najmanje četiri osobe.

Ipak, čovjek koji je u punoj ratnoj opremi očitto snimljen u manastiru Banjska na Kosovu ima i svoju drugu stranu - suvlasnik je najmanje pet firmi u Srbiji koje su nerijetko angažovane na najvećim državnim projektima, pa se postavlja pitanje kako se biznismen koji bilježi veliki poslovni uspjeh preko noći pretvara u ratnika, piše beogradski portal Direktno.rs.

Predstavnici kosovskih vlasti u više navrata označili su Milana Radoičića kao jednog od vođa kriminalne grupe koja je umiješana u ubistvo Olivera Ivanovića, a tvrdili su i da je umiješan u oružani sukob u selu Banjska. Objavljen je i snimak iz manastira, na kome se, kako tvrde, nalazi on, u uniformi i sa oružjem.

Nakon objavljivanja snimka, stiglo je i priznanje Radoičića da je učestvovao i organizovao oružani sukob.

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa sjevera Kosova dana 24. septembra došao na sjever Kosova, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru", navodi se u saopćenju Milana Radoičića.

alt

Vila Milana Radoičića (FOTO: Printscreen/Twitter)

Crna lista i poslovi sa državom

Vlasti SAD-a stavile su ga na "crnu listu" uz navode da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, a nalazi se i pod sankcijama Velike Britanije. Objašnjenje je da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne poslove.

U Srbiji zajedno sa partnerom, također kontroverznim, Zvonkom Veselinovićem veoma uspješno posluje. Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspjeh njihovih firmi toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Najmanje pet firmi direktno je u njihovom vlasništvu, odnosno suvlasništvu Radoičića. Konkretno, jedan je od vlasnika kompanije "Inkop" iz Ćuprije, preko koje je zajedno sa Veselinovićem zakoračio u svijet legalnog biznisa. "Inkop" je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11 i drugih puteva po Srbiji.

Upravo ova kompanija vlasnik je još četiri firme. Među njima je "Betonjerka Aleksinac", koji su Radoičić i Veselinović kupili u septembru 2019. Kako je ranije pisao NIN, godinama ta firma nije imala prihoda, da bi bukvalno preko noći oživjela i za samo tri meseca uknjižila 11 miliona dinara. Na spisku "Inkopovih" firmi je i "Novi Pazar put", koja je na tenderima dobijala niz unosnih poslova od gradskih i državnih institucija. Kako je pisao portal Nova.rs u martu 2021, od početka 2020. u projseku je dobijala bar jedan posao mjesečno na tenderima, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Na spisku "Inkopovih" firmi, odnosno dvojca sa Kosova, su i "Dolly Bell" i "Velmort trans plus", a u vlasništvu Radoičića i Veselinovića bila je ranije i firma "Granit peščar". Od nje je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Riječ je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i dijelova ulica Kraljice Marije i 27. marta.

alt

Milan Radoičić (FOTO: Wikipedia)

Bio je suvlasnik i firme "Putna izgradnja Novi Pazar", iz Zubinog Potoka, ali je u međuvremenu likvidirana.

Milan Radoičić i dalje je formalno potpredsjednik Srpske liste. Prije četiri godine bio je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Kosova, a prethodno se nalazio na čelu Fudbalskog kluba Trepča.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...