TONKA RECI "CVRČAK": Jedna od prvih Čovićevih saradnica izbačena iz HDZ-a i HNS-a?

Čović svojoj donedavno bliskoj saradnici navodno zamjera odnose sa strancima, odnosno navodnog lobiranja kontra HDZ-a.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2023  

  • 1

Nastavlja se osipanje kadra HDZ BiH. Nakon niza svečanih izlazaka iz stranke, čini se da se bilježi i jedan izbačaj.

Dragan Čović je jednu od svojih prvih saradnica - Tonku Krešić-Gagro, izbacio iz HDZ-a i HNS-a, saznaje Hercegovina.info iz više izvora. Štaviše, to je obznanio na sjednici Predsjedništva, gdje je kazao da nije više u HNS-u i HDZ-u, a Borjana Krišto, kojoj je savjetnica nek vidi šta će s njom.

Čović svojoj donedavno bliskoj saradnici navodno zamjera odnose sa strancima, odnosno navodnog lobiranja kontra HDZ-a.

Krešić Gagro je jedna od glavnih Čovićevih političkih uzdanica, a koliko je povjerenje imala govori i činjenica da mu je bila predstojnica ureda dok je bio član Predsjedništva. Ova univerzitetska profesorica na Pravnom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru spominjala se i kao nova ministrica pravde u ovom sazivu, no to je ipak nije zapalo.

Ona se također spominjala i kao jedna od četiri žene koje bi mogle preuzeti Vladu HNK, ali koliko god političke stranke bile daleko od dogovora oko formiranja Vlade, Tonka Krešić-Gagro je zasigurno još dalje i nema nanopromilsku šansu kad nije u šefovoj milosti.

Ovo je daleko najveći šok u stranci koji je samo pokazatelj da je politička atmosfera narušena ili možda samo realna i onakva kakva treba biti budući da se radi, u dobroj mjeri, o partitokratskoj stranci.

U posljednje vrijeme brojni članovi su napustili HDZ BiH, mahom iz Bosne. Njihov načelnik Vareša napustio je i tražio ispisivanje iz stranke, a slično se dogodilo i u Tomislavgradu s Marijom Bagarić, zastupnicom u županijskoj Skupštini koja je postala neovisna te također zatražila ispisivanje iz stranke što je sve donedavno izgledalo kao nemoguća misija.

Najveći broj 'otkaza' Čović je doživio u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je ukupno 14 visokopozicioniranih članova Mladeži dalo ostavke na funkcije i članstvo u stranci. Tamo su HDZ napustili Ante Kelavić, međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Maglaj), Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Žepče) te Antonio Šimunović predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i član Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDK (Žepče). Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...