ŠEFICA SLOVENSKE DIPLOMATIJE, TANJA FAJON: "Bit ćemo uz Ukrajinu koliko god to trajalo"

Navela je da će "osigurati da svi koji su krivi u rusko-ukrajinskom ratu budu pozvani na odgovornost".

  • Evropa

  • 02. Okt. 2023  

  • 0

Slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon uputila je poruke podrške Ukrajini na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU).

Ministri vanjskih poslova Evropske unije okupili su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Kijevu kako bi ponovo pružili podršku Ukrajini.

"Jasno mogu reći da ćemo težiti trajnom miru u Ukrajini", kazala je Fajon prije sastanka u Kijevu.

Istakla je da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Navela je da će "osigurati da svi koji su krivi u rusko-ukrajinskom ratu budu pozvani na odgovornost".

Ističući da su se ministri vanjskih poslova EU okupili u zemlji izvan unije, Fajon je rekla: "Ovo je vrlo snažna politička poruka Ukrajini. Cijenimo hrabrost ukrajinskog naroda".

Naglasila je da dobro znaju šta znači uništavati infrastrukturu, ubijati nevine ljude i ostavljati djecu bespomoćnom.

"Bit ćemo uz Ukrajinu koliko god to trajalo", poručila je Fajon.

Napominjući da se zalažu za proširenje EU, Fajon je rekla da podržavaju članstvo i Ukrajine, Gruzije i Moldavije, kao i zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Sastanak ministara nije ranije najavljen iz sigurnosnih razloga. Jedna od tema sastanka bit će prijedlog visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella o dugoročnijoj finansijskoj pomoći ukrajinskoj vojsci.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u junu prošle godine, nekoliko mjeseci nakon početka ruske invazije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...