VUČIĆEVA MELODRAMA NA HAPPY TV: „Zbog posljednjih događaja na Kosovu Srbija će trpjeti posljedice, američki državni sekretar mi je djelovao uzbuđeno…“

-Oni su bili zabrinuti jer smo doveli neka sofisticirana naoružanja. Mi probali da ih razuvjerimo, jer nam nije potrebna tenzija, kazao je Vučić.

  • Regija

  • 03. Okt. 2023  

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će premijer Kosova Albin Kurti nastaviti sa progonom i maltretiranjem Srba i da nisu daleko od situacije u kojoj će se Srbi s Kosova pakovati na kamione i traktore.

Gostujući u emisiji Ćirilca na Happy TV Vučić je kazao da će zbog posljednjih događaja na Kosovu Srbija trpjeti posljedice narednih nekoliko mjeseci.

Govoreći o pozivima američkih zvaničnika da Srbija smanji broj pripadnika vojske na administrativnoj liniji Vučić je kazao da je državni sekretar SAD-a Anthony Blinken pristojan čovjek i da mu je djelovao iskreno uzbuđeno kada su razgovarali.

-Oni su bili zabrinuti jer smo doveli neka sofisticirana naoružanja. Mi probali da ih razuvjerimo, jer nam nije potrebna tenzija, kazao je Vučić.

On je kazao da je na administrativnoj liniji bilo oko osam hiljada pripadnika vojske, te da je prije godinu dana bilo njih oko 14 hiljada.

Vučić je kazao da su događaji iz sela Banjska posljedica pritiska koji na pripadnike srpske zajednice vrši režim Albina Kurtija, ističući da je otkako je došao na vlast Kosovo napustilo 11 posto Srba.

On tvrdi da je kosovski policajac poginuo od eksplozivne naprave koja je bila postavljena na barikade, te da izvještaji KFOR-a pokazuju da su i ranije na barikadama bile postavljene eksplozivne naprave, s ciljem da se onemogući uklanjanje barikada teškim mašinama.

-Bude li međunarodna zajednica dozvolila nastavak terora, a Albin Kurti će nastaviti maltretiranje i progon Srba, ljudi će početi da se pakuju i napuštaju Kosovo.

Nismo daleko od toga, naše službe rekonstruisale su događaje od 24. septembra u selu Banjska.

Kosovski policajci su dobili nalog da ukone barikadu, jedan je poginuo od eksploziva, drugi je ranjen i tako je počelo, naveo je Vučić i kazao da će „Srbija insistirati“ na odgovornosti onih koji su ubili trojicu Srba i onih koji su krivi za ubistvo albanskog policajca.

-Boriću se da ne bude sankcija za Srbiju, govoriću istinu o ovim događajina, nema šta da krijem. Meni je smiješno kad kažu da ja stojim iza toga, rekao je Vučić.

-Milan Radoičić nije akademik, ni slikar, niti književnik, na ulici je odrastao čovjek, a godinama su lagali da je ubio Olivera Ivanovića, rekao je.

-Meni to (Radoičićevo) bogatstvo ne znači ništa, ako moja porodica i narod nemaju slobodu, a da li mogu da opravdam da policajac bude ubijen – to da opravdan ne mogu, rekao je Vučić.

-Zato osuda, ali motive tih ljudi, zašto su se pobunili, ne mogu da negiram, kazao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...