"MASKE NA LICE I NE JEDITE NIŠTA": Stanovnici balkanskog grada dobijaju jeziva upozorenja

Požar je pod nadzorom, više ne prijeti širenje vatre.

  • Hronika

  • 05. Okt. 2023  

  • 0

Požar koji je nedavno izbio u fabrici za preradu plastike "Drava International" u Osijeku je lokalizovan, pri čemu je troje vatrogasaca povrijeđeno. Ipak, prave nevolje za građane Osijeka tek počinju, imajući u vidu da su čelnici osječke županije najavili da će tražiti od Vlade Hrvatske proglašenje stanja ekološke katastrofe. Vatrogasci su opisali kako je plastika kao lava tekla, dok su građani već upozoreni da ne jedu voće i povrće iz bašte i da obavezno nose zaštitne maske.

Čelnik osječko-baranjske županije Ivan Anušić izjavio je kako je požar pod nadzorom, više ne prijeti širenje vatre. Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, a širi se zavisno od smjera kretanja vjetra.

Proglašenje eko katastrofe

"To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo dalje izdimljavanje", pojasnio je Anušić.

On je istakao kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica stravičnog požara na području Osijeka.

"Očekujemo izvještaj o šteti od požara i dima i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za šta ćemo vladi uputiti zahtev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo vazduh nego i tlo", dodao je Anušić.

Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada se da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje "Ivan Vučetić", koji bi trebalo da utvrde uzroke požara.

U međuvremenu, u Antunovcu je već utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica, te prisutnost štetnih materija u vazduhu.

"Plastika tekla kao lava"

Načelnik Vatrogasne službe Goran Ivković saopćio je da vatrogasci drže požar pod kontrolom i da će u saradnji sa radnicima firme "Drava Internacional" pokušati zemljom da zatrpaju mjesto požara i tako ubrzaju proces zaustavljanja širenja dima.

Iz vatrogasne službe su saopćili da je požar gasilo oko 200 vatrogasaca iz 44 vatrogasne stanice i da je u intervenciji učestvovalo 100 vozila.

Glavni načelnik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec otkrio je da je u toku noći dežuralo 20 vatrogasaca da se požar ne bi proširio, kao i 10 vatrogasnih vozila.

"Mogu reći da je stanje pod kontrolom i požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili. Ono što vidite je izgaranje posljednjih ostataka plastike. Morali smo da izguramo dio plastike da se zaštiti objekt. Plastika je tekla kao lava. Ova topljena plastika ugrožavala je i cijevi i kamione, morali smo jako da pazimo na plastiku koja nas je palila ispod, a nismo ni znali. Upravo je to bio jedan pod razloga da je kolega, pozdravljam ga sada, povrijeđen u tekućoj plastici. Danas će biti prevezen u Zagreb, nadam se da je stabilno“, kazao je on.

Problem za poljoprivredu i zdravlje

Dugoročni problem za poljoprivredu i zdravlje u Osijeku, piše portal Index, vjerovatno će predstavljati furani, dioksini i teški metali koji nastaju u takvim požarima.

Furani su spojevi koji sadrže prstenove od četiri atoma ugljenika i jednog atoma kiseonika. Dioksini, furani i dioksinu slični polihlorirani bifenili (PCB) nisu namjerno proizvedeni kao sastavni dijelovi plastike, nego nastaju kao nusproizvodi požara, kada plastika izgara, hemikalije unutar nje mogu reagovati na visokim temperaturama i stvoriti ove štetne spojeve.

Furani, dioksini i teški metali mogu imati značajan dugoročan utjecaj na proizvodnju hrane.

Te hemikalije mogu da se talože iz atmosfere na tlo, što može dovesti do kontaminacije poljoprivrednih površina, na šta su stanovnici Osijeka već upozoreni. One također mogu da kontaminiraju kanalizacijski mulj koji se ponekad koristi na poljoprivrednim zemljištima, navodi Index.

Navedene hemikalije vrlo su toksične jer utječu na brojne organe. Poseban problem je to što se akumuliraju u tkivima i ćelijama. Kancerogene su i uzrokuju reproduktivne promjene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...