DRAGAN ČOVIĆ O IZMJENI IZBORNOG ZAKONA: "Vidjeli ste Zrinjski sinoć u 95. minuti, ovdje će trajati duže"

Čović je rekao da su sastanci zatvoreni za javnost i da su osim proširenog Predsjedništva stranke tu nazočne i žene utemeljiteljice te mladaž HDZ-a.

  • Vijesti

  • 06. Okt. 2023  06. Okt. 2023

  • 2

HDZ BiH održava Klauzuru sa velikim brojem svojih članova s fokusom na predstojeće Lokalne izbore u BiH te izbore za Sabor Republike Hrvatske. Lider HDZ-a Dragan Čović je komentarisao i "tanku većinu koju imaju sa koalicionim partnerima na nivou FBiH i države", te izmjenu Izbornog zakona BiH, prenosi N1.

Čović je rekao da su sastanci zatvoreni za javnost i da su osim proširenog Predsjedništva stranke tu nazočne i žene utemeljiteljice te mladaž HDZ-a.

“Razgovarali smo o aktulenoj političkoj situaciji i 2024 .godini, godini izbora u Hrvatskoj i BiH, pa smo kroz sve to prošli. Bilo je sadržajno i poučno kako dolazi izbor za Sabor RH i Evropski parlament, pa naši lokalni izbori. Klauzura je motivirala 300 ljudi da budemo zajedno ovdje da do najnižeg našeg člano možemo poslati poruku”, rekao je u uvodu.

Komentarisao je i stanje sa koalicionim partnerima na federalnom i državnom nivou.

“Zadnji Dom naroda i Vijeća ministara BiH su mnoge stvari privremeno usporili. U konačnici to nećemo zvati blokadom jer nam je ostao dio usaglašvana zakona koje trebamo usvojiti. Za to treba puno truda i u naredna dva tjedna ćemo imati sastanak, a domaćin je SNSD i ono što smo dogovorili u Mostaru da na to stavimo potpis”, rekao je Čović a riječ je o zakonima koji se moraju usvojiti kao dio 14 prioriteta za članstvo u EU.

“Svaka obitelj pa i sami HDZ ima probleme oko kojih se razgovara. Solidno radi kada vidimo kakvi kapcitetima radimo. Činjenca je da Vlada FBiH zasjeda i trebamo i Palament FBiH ubrzati”, kaže Čović kada je riječ o koaliciji na federalnom nivou.

Istakao je kako se nada da će se izmjena Izbornog zakona ali i ostali zakoni usvojiti do kraja godine.

“Malo smo popustili, vidjeli ste Zrinjskog sinoć u 95. minuti. Ovdje će duže trajati, ali mislim da ćemo ovo završiti.”

Komentarisao je presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića.

“Kako se transformirao u posljednih 10 godina što se tiče njegov izjašnjavanja. Ne bih komentarisao tog čovjeka. Pokrenućemo pitanje sa EU koliko članica ima potpisan protokol sa Evropskim sudom za ljudska prava. Štiti ćemo do kraja Ustav BiH do nekog kvalitetnijeg koji će se mijienjati parlamentarnom većinom”, rekao je Čović.

Za kraj je rekao kako na državnom nivou HDZ želi pomirujućom retorikom rješavati nesuglasice s partnerima i kako se nada da će se svi procesi završiti na vrijeme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...