KAKO DRAGAN ČOVIĆ UTJEČE NA PROMJENU VLASTI U SUSJEDNOJ ZEMLJI: U BiH je za izbore u Hrvatskoj registrirano 100.000 Hrvata

Čović je čak i neposredno nakon raspisivanja izbora u Hrvatskoj, na Saboru HDZ- a u Zagrebu, rekao da će izbori biti svetkovina i da će na dan izbora u BiH biti neradni dan.

  • Regija

  • 14. Apr. 2024  

  • 3

U BiH je za parlamentarne izbore u Hrvatskoj registrirano 100 hiljada građana, koji će biračko pravo moći ostvariti na 42 biračka mjesta. Neradnog dana nema, a analitičari kažu da nema ni najbolje opcije za BiH.

Izbori u Hrvatskoj održat će se sredinom naredne sedmice a na njima građani biraju novi saziv hrvatskog Sabora. Iz perspektive BiH, koja u Sabor daje tri parlamentarca dijaspore, ne može se govoriti o opcijama koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu, odnosno buduće odnose dvije zemlje, suglasni su analitičari, piše Deutsche Welle.

“Hrvati koji su ostali živjeti u BiH imaju svoja prava kao konstitutivni narod i ta prava se posljednjih godina sustavno zanemaruju i gaze. Zbog toga kao Hrvati moramo biti složniji, odlučniji i ako hoćete drskiji i tražiti svoje. Pa makar se radilo i o nečemu simboličnom, kao što je izbor člana Predsjedništva BiH”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, s kojim aktualni premijer Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a vodi glavnu političku borbu za šefa hrvatske vlade.

“HDZ manje zlo”

Ova višegodišnja politička tema i previranja unutar BiH i Hrvatske o tome ko kome bira člana Predsjedništva BiH dovela je do jedine teme oko koje se Plenković i Milanović slažu. U tom kontekstu, kako kaže politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero, ne može se govoriti o najboljoj opciji za BiH.

“Za cijeli Balkan je najmanje loša ona hrvatska opcija koja je trenutno na vlasti. Ali ne HDZ sam po sebi, nego europejski HDZ”, kaže Gjenero, ističući da iako nije imala presudan utjecaj, Hrvatska je na čelu s Plenkovićem pomogla BiH na putu ka Europskoj uniji.

“Ako bi došlo do smjene vlasti, da Zoran Milanović preuzme kormilo, onda je jasno da bi uslijedilo razdoblje uvjetovanja, blokiranja, da bi ono što smo gledali 2015. sa zatvaranjem granice prema Srbiji u vrijeme migrantske krize bile tek marginalne igre u odnosu na ono što bi se moglo dešavati”, mišljenja je Gjenero, navodeći da je u tim okolnostima HDZ manje zlo.

Gjenero također podsjeća da su Milanovićevi poželjni partneri u BiH “ljudi koji su proizašli iz projekta Herceg-Bosne, na čijem je čelu bivši general Ljubo Ćesić Rojs”. Bivši zastupnik HDZ-a, kojega je stranka izbacila, Rojs je sada nosilac liste “Hrvatsko bilo” u XI izbornoj jedinici. Namjera mu je, kaže, da dobije podršku za sva tri mjesta u Saboru koja su “rezervirana za HDZ”.

“To čak nije ni treći entitet, to je Herceg-Bosna i to su Milanovićevi poželjni partneri. Najgora noćna mora”, kaže Gjenero.
Od svetkovine do radnog dana

Ipak, politika HDZ-a BiH, na čelu s Draganom Čovićem, nije se nikada potpuno odmakla od pretenzija ka trećem entitetu ili nekom drugom obliku hrvatske jedinice unutar BiH. Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH svaki put produbi ovu politiku, koja je sada došla do Čovićevog pritiska na izmjene Izbornog zakona. Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH su komentirajući taj zakon upozorili, da bi se tako “de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciju BiH”.

Čovića u tom kontekstu veže slična politika s Milanovićem, iako je potpuna podrška na strani HDZ-a i Andreja Plenkovića. Čović je čak i neposredno nakon raspisivanja izbora u Hrvatskoj, na Saboru HDZ- a u Zagrebu, rekao da će izbori biti svetkovina i da će na dan izbora u BiH biti neradni dan.

Međutim, 42 biračka mjesta u BiH za izbore u Hrvatskoj bit će otvorena dva dana, 16. i 17. aprila. Najviše ih je u Mostaru 23, Sarajevu, Vitezu, Orašju i Livnu po četiri, Tuzli dva, te jedno biračko mjesto u Banjaluci. Neradni dan neće biti proglašen na državnom ili entitetskim razinama. Kantoni imaju nadležnost da proglase neradni dan, ali s obzirom na to da će biračka mjesta biti otvorena dva dana, u većini općina će doći do raspodjele procesa rada kako bi se omogućilo glasanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...