ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ IDE DO KRAJA: „Po nalogu Bakira Izetbegovića ponovo djeluje…“

"Neka vam je sretno sa doživotnim predsjednikom“, poručio je Mehmedović.

  • Mini market

  • 12. Okt. 2023  

  • 1

Za dva dana, 14. oktobra, održava se Kongres SDA, kada će biti biran predsjednik ove političke stranke. Nakon što je Šemsudin Mehmedović ispao iz trke, preostao je jedan kandidat za poziciju lidera - Bakir Izetbegović, koji je i do sada obavljao tu dužnost. Iako su liste ovjerene, političke strasti se ne smiruju. Dok Mehmedović upozorava na oštro kršenje Statuta SDA, iz ove stranke uvjeravaju u transparentnost procesa.

Iako sada opoziciona stranka, izbor predsjednika i dalje zaokuplja javnost, a posebno jer je ostao samo jedan kandidat – Bakir Izetbegović. Nakon što je prekrižen sa liste za potencijalnog predsjednika SDA, zbog odluke Apelacione komisija da odbije žalbu na Odluku Izborne komisije o odbijanju prijave kandidature za predsjednika ove stranke, Šemsudin Mehmedović je cijeli postupak okarakterisao kao jedan pamflet: „Nevjerovatan je stepen kršenja Statuta SDA, elementarnih pravnih praksi, same suštine postojanja SDA kao političke stranke. Po nalogu Bakira Izetbegovića ponovo djeluje ‘pravnik’ Dževad Mahmutović zbog koga je propala revizija tužbe protiv Srbije za genocid. Protiv diktature, jednoumlja, nepravde i zidova borićemo se sa demokratijom, slobodom i pravdom. Neka vam je sretno sa doživotnim predsjednikom“.

A dugogodišnji predsjednici stranaka postali su uobičajena pojava na političkom terenu u BiH. Decenijama na čelu brojnih stranake isti lideri, bez protivkandidata. Istu praksu nastavlja i SDA. Ipak, i pored brojnih kritika na račun izostanka demokratskog procesa, Mehmedovićeve tvrdnje negiraju. Izričiti su, proces je transparentan, sve je urađeno po pravilima stranke.

„On kao kandidat, odnosno prijedlog nije ni stekao ni došao u poziciju da bude kandidat u skladu sa statutom i pravilima izbornog postupka. On je mogao da pošalje svoj prijedlog i da se kandidira putem članova Glavnog odbora što nije uradio. Nismo imali takav prijedlog nego smo imali dopis“, navodi Nezir Pivić, predsjednik Izborne komisije SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...