SAŠA MAGAZINOVIĆ U VIJEĆU EVROPE: "Sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana je ugrožena"

Dosadašnji diplomatski jezik je neefikasan, poruke o zabrinutosti su frustrirajuće...

  • Politika

  • 12. Okt. 2023  12. Okt. 2023

  • 0

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović obratio se na plenarnom zasjedanju ovog tijela, koje se održava u Strazburu.

Magazinović je govorio o izvještaju na temu "Uloga Vijeća Evrope u sprječavanju sukoba, vraćanju vjerodostojnosti međunarodnih institucija i promicanju globalnog mira".

U svom izlaganju Magazinović je naglasio da je sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana ugrožena, iščekivanje novog rata postalo je normalna pojava, dok su sve učestaliji incidenti većih razmjera koji narušavaju osjećaj sigurnosti. Dodao je da međunarodna tijela koriste diplomatsku retoriku koja ne daje rezultate i postavio pitanje da li je došlo vrijeme da se u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja definiše pravo na slobodu i sigurnost, doda i "ljudsko pravo da se živi oslobođeno od straha od novog konflikta"?

Magazinović je još rekao da se slaže s tezom da je cijena rata uvijek nekoliko puta veća od cijene prevencije, ali i podvukao da oni koji rade na preveniranju i zaustavljanju rata, kako Vijeće Evrope, tako i međunarodna zajednica u cjelini, moraju imati kredibilitet koji se stiče godinama, a gubi vrlo brzo i lako, prenosi Fena.

"Ako nastavnik toleriše loše ponašanje jednog učenika – šta će se desiti sa ostalom djecom? Prvo će biti nezadovoljni, a onda će se i oni početi loše ponašati. To je situacija u kojoj se nalazimo i gdje su dupli standardi svakodnevnica. Lošim učenicima se toleriše, dobri se podrazumijevaju i često ostaju bez nagrade. To je problem koji će postati toliko veliki da će u potpunosti srušiti kredibilitet međunarodne zajednice, a samim tim i Vijeća Evrope", rekao je Magazinović.

"Evropske i međunarodne institucije su zakasnile da preveniraju postojeće konflikte i ratove. Zapadni Balkan je mjesto na kom treba implementirati nove, poboljšane alate prevencije. Dosadašnji diplomatski jezik je neefikasan, poruke o zabrinutosti su frustrirajuće jer poslije njih ne slijedi ništa, što takođe dovodi u pitanje kredibilitet međunarodne zajednice. Ako želimo biti facilitatori mira i zagovarači ljudskih prava u demokratskoj sigurnosti, moramo biti iskreni, hrabri i osvješteni", zaključio je Magazinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...