VUČIĆ TVRDI DA MNOGO ZNA O KOŠARCI, A DOTAKAO SE I FUDBALA U REGIONU: “Sada je sve na svom mjestu”

“Reprezentativni fudbal nam itekako zaostaje za hrvatskim. Što se tiče košarke, mislim da imamo dva kluba za Final Four Eurolige. Za prvih 5 u Evropi”, istakao je Vučić.

  • Regija

  • 13. Okt. 2023  

  • 1

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, gostovanje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom iskoristio je da govori o sportu u državi, ali i da ga uporedi sa zemljama u regionu.

Naravno u centru pažnje su bili najpopularniji sportovi fudbal i košarka.

“Reprezentativni fudbal nam itekako zaostaje za hrvatskim. Što se tiče košarke, mislim da imamo dva kluba za Final Four Eurolige. Za prvih 5 u Evropi”, istakao je Vučić.

Svoju izjavu je potkrijepio i sa stručne strane.

“To vam kažem kao neko ko će za sedam ili osam mjeseci završiti fakultet za košarkaškog trenera. Mislim da nešto malo znam o tome“, želio je da “prevari“ gledaoce prvi čovjek Srbije, ali je onda brzo dodao “Ali i to je laž. Puno znam. Mnogo novaca je država uložila i u Crvenu zvezdu i u Partizan. Ogroman novac“.

Prvi čovjek Srbije je istakao da je Srbija daleko ispred Hrvatske u košarci.

“To je sada nebo i zemlja što se tiče košarke, drugi košarkaški razredi. Hrvati imaju izuzetno talentovane košarkaše, posebno iz zapadne Hercegovine. Strahoviti talenti. To su mladi, visoki, vižljasti dječaci. Oni imaju fantastičan rasadnik košarkaša, ali imaju mnogo lošiju školu od nas, mnogo manja ulaganja. Lošiji su od nas u košarci i nikada nas neće stići, ne u narednih 20 godina.“

Imao je Vučić zanimljivu opservaciju i o stanju klupskog fudbala u regionu.

“U fudbalu su se dogodile promjene na klupskom nivou. Dinamo je dugo bio prvi. U bivšoj Jugoslaviji je Crvena zvezda bila apsolutno dominantna, Partizan je bio drugi. Zatim, naravno, Dinamo i Hajduk. Ali, nakon raspada Jugoslavije i poslije osvajanja titule prvaka Evrope i titule prvaka svijeta, uz sve sankcije, sve drugo i uz, naravno, ne uvijek dobro rukovođenje, Crvena zvezda se raspadala. Partizan je bio nešto jači na domaćem nivou, ali na tom regionalnom nivou bio je mnogo, mnogo slabiji od Dinama.”

Po mišljenju predsjednika Srbije sada se sve promijenilo.

“Dinamo je imao Zdravka Mamića, koji je, ne ulazim u to šta rade hrvatski sudovi, hrvatska država sa njim, to je njihova stvar, ali Zdravko Mamić je stvorio veliki Dinamo. I Zvezda i Partizan su izgledali mnogo slabije od njega. Danas je Crvena zvezda ponovo ispred Dinama i vratilo se sve negdje na svoje mjesto i onako kako i treba“, rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...