DODIKOV ADVOKAT ZAKUKAO: "Optužnica nerazumljiva, krivično djelo pravno ne postoji"

"Očekujem izjašnjenje da se konstatuje da se optužnica ne može razumjeti, u najkraćem. Ne može se razumjeti iz više razloga"

  • Politika

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, izjavio je da je optužnica protiv predsjednika RS potpuno nerazumljiva zbog toga što se inkriminiše krivično djelo koje pravno ne postoji jer državljanin, poslat notom države koja nije potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, sebe predstavlja kao zakonodavca.

"Onda nije ni to dovoljno, već dalje propiše da ako se sad ne poštuje taj neki njegov zakon da to predstavlja krivično djelo. To nema nigdje u svijetu", istakao je Bubić.

On je naveo da BiH nije protektorat, ona je članica UN, i prema Povelji UN, zabranjeno je uspostavljanje bilo kakvog protektorata, pa tako i prema članu jedan Opšteg okvirnog sporazuma za miru u BiH stoji da strane zaključuju sporazum polazeći od principa iz Povelje UN, a to je da su države ravnopravne i da su suverene.

"Očekujem izjašnjenje da se konstatuje da se optužnica ne može razumjeti, u najkraćem. Ne može se razumjeti iz više razloga. Optužnica Milorada Dodika ne može se razumjeti iz razloga što se inkriminira krivično djelo koje pravno ne postoji. Zašto ne postoji? Zato što mi nemamo legitimnog zakonodavca za ovu situaciju za koju se tereti predsjednik zato što je radio svoj ustavni i zakonski posao, potpisujući ukaz za proglašenje zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske", rekao je Bubić .

On je istakao da je neprihvatljivo da se nepravom udara na pravo i da što se tiče izjašnjenja o krivici Milorada Dodika tu niko ne može da kaže da razumije optužnicu.

"Takva optužnica ne može da se razumije i za očekivati je takvo izjašnjenje, a onda će sudija konstatovati da se optuženi izjašnjava da nije kriv", ocijenio je Bubić.

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobra, ročište na kojem bi Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Christiana Schmidta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...