JASMIN EMRIĆ UPOZORAVA: "U Tiranu praznih ruku, velika šteta za Bosnu i Hercegovinu"

"Vučić je svojim građanima omogućio slobodno kretanje s ličnim kartama po zemljama Zapadnog Balkana, dok gospođa Cvijanović i politika koju predstavlja sve čini da nas drži zarobljene u političkom blatu nerazumnih stavova o vitalnom interesu", rekao je Emrić

  • Politika

  • 14. Okt. 2023  

  • 3

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Samit Berlinskog procesa u Tirani, koji će se održati u ponedjeljak, 16. oktobra, idu praznih ruku, poručio je Jasmin Emrić, zatsupnik NES-a u PDPSBiH.

"Još jedna bruka u nizu i još jedno pokazivanje neodgovornosti i zaostajanja za zemljama u regiji. Vlast na državnom nivou nije u stanju ratificirati ni dva od tri sporazuma koji su ranije parafirani u okviru Berlinskog procesa, a koje je dostavilo Predsjedništvo Bosne i Hercegoivne Parlamentarnoj skupštini na ratifikaciju: Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata i Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

alt

Sve što smo trebali učiniti je održati već sazvanu 8. hitnu sjednicu Predstavničkog doma i ratificirati bar ta dva sporazuma kojima bi samo simbolično i djelomično pokazali spremnost daljnjeg praćenja aktivnosti u okviru Berlinskog procesa", napominje Emrić.

Ističe da je ovo velika šteta u ovom trenutku za Bosnu i Hercegovinu!

"Krivci su poznati: stranke u vlasti na državnom nivou koje nam nisu omogućile da održimo sazvanu sjednicu Predstavničkog doma. A treći sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama u zemljama Zapadnog Balkana nije ni došao na dnevni red. To je spriječila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavom da je „veoma štetan po vitalne interese entiteta Republika Srpska“.

Veoma čudno, nerazumno i apsurdno! Da se omogući svim građanima Bosne i Hercegovine da sa ličnim kartama putuju po zemljama Zapdanog Balkana, a većina tih zemalja je bila u jednoj državi, bivšoj SFRJ, za gospođu Željku Cvijanović i politiku SNSD-a koju provodi je „veoma štetno po vitalne interese“. Samo se pitam čije???

A predsjedniku susjedne Republike Srbije Aleksandru Vučiću, čije stavove oni obično prate, to nije štetno.

Već naprotiv, on je donio Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

"Vučić je svojim građanima omogućio slobodno kretanje s ličnim kartama po zemljama Zapadnog Balkana, dok gospođa Cvijanović i politika koju predstavlja sve čini da nas drži zarobljene u političkom blatu nerazumnih stavova o vitalnom interesu.
To je taj najavljeni zamah na evropskom putu, uz sprječavanje slobodnijeg kretanja po Zapadnom Balkanu. Nema veze s logikom!", dodaje Emrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...