KRŠ I LOM PRED KAMERAMA: Pogledajte kako su se provela dva Mercedesova električna modela na chrash testu

Ona nadmašuje zahtjeve za Euro NCAP testove sudara, koji se odvijaju pri brzini od 50 km/h.

  • Auto

  • 18. Okt. 2023  

  • 0

Električni automobili nisu neki veliki novitet, ali je zato nova ideja da bi oni trebali postati naša budućnost. Dakle, jedna od pretpostavki je da će se u slučaju sudara brzo zapaliti zbog baterija opremljenih hemijskim spojevima koji podržavaju gorenje. No, testovi sudara, ali i same nesreće idu u prilog toj tehnologiji. Zapalit će se električni automobili, ali ne češće od benzinaca i dizelaša.

U svrhu dokazivanja sigurnosti električne tehnologije Mercedes je razbio svoja dva modela, odnosno pripremio crash test. Sudarili su se frontalno Mercedes EQA i EQS, jedan težak 2,2 tone, drugi 3 tone. Oba vozila postizala su 56 km/h i imala su 50 posto pokrivenosti prilikom samog udara. Testni scenarij prikazuje uobičajenu vrstu nesreće na lokalnim cestama. Brzina simuliranog sudara uzima u obzir da bi vozači ipak pokušali zakočiti u stvarnoj nesreći prije nego što se vozila sudare. Ona nadmašuje zahtjeve za Euro NCAP testove sudara, koji se odvijaju pri brzini od 50 km/h.

Premda su to vozila s velikom masom, u oba slučaja sigurnosni prostori za putnike ostali su netaknuti i vrata su se mogla otvoriti. Sustavi visokog napona automatski su se deaktivirali tijekom sudara, a same baterije ostale su netaknute.

U Mercedesu tvrde da su na 150 mjernih tačaka na po dvije odrasle lutke zabilježeni niski rizici od opasnih ozljeda.

Pogledajte kako je sve završilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...