NEVJEROVATNI SNIMCI: Mercedes-Benz proveo prvi rendgenski crash test, pogledajte kako je sve završilo…

Vrijedno je spomenuti da su žene izložene većem riziku od ozbiljnih ozljeda u sudarima jer se testovi sudara obično ne provode sa lutkama koja simuliraju žensko tijelo.

  • Auto

  • 18. Mar. 2024  

  • 0

Mercedes-Benz je realizirao crash test koji nadilazi konvencionalno snimanje deformacija vozila i utjecaja na lutke koje simuluraju putnike. Njemački proizvođač je snimio kroz lim i komponente vozila pomoću rendgenskog uređaja. Test je prvi takve vrste, prema njemačkom proizvođaču automobila, koji je uspio provesti rendgenski test sudara uz pomoć Instituta Ernst Mach (EMI) iz Freiburga.

Rendgenski test sudara mogao bi pomoći proizvođačima automobila da bolje razumiju kako udarci utječu na vozilo i njegove putnike. Test navodno pomaže Mercedesu da definira tačno kako se događaju deformacije vozila, ali i lutke. Prethodno nevidljive deformacije i njihovi procesi tako postaju transparentni. Brojne slike visoke rezolucije omogućuju preciznu analizu. Mercedes-Benz je uzeo limuzinu C-klase i proveo test bočnog sudara pri otprilike 60 km/h s lutkom na vozačevom mjestu, što je više-manje standardna konfiguracija. Linearni akcelerator, međutim, bio je obješen iznad automobila i funkcionirao je kao rendgenska kamera, slična onoj koju koriste u zračnoj luci.

Upotrijebljena lutka bila je ženska verzija. Vrijedno je spomenuti da su žene izložene većem riziku od ozbiljnih ozljeda u sudarima jer se testovi sudara obično ne provode sa lutkama koja simuliraju žensko tijelo. Studije su pokazale da crash testovi zbog toga daju tačnije rezultate za muškarce.

Kako ističe Mercedes-Benz, ovaj najnoviji test mogao bi biti prvi rendgenski sudar u svijetu s pravim automobilom. EMI je dugo bio zainteresiran za rendgensko snimanje sudara vozila, kao i za to kako komponente unutar automobila, poput zračnih jastuka, izgledaju kroz leću elektromagnetskog zračenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...