VUČIĆEV EKONOMSKI TIGAR NA BALKANU ZA PODSMJEHIVANJE: Srbija je šampion u kriminalu, broju radnih sati, zagađenju zraka i zašećerenom medu

Kada je u pitanju broj železničkih kompozicija koje su iskočile iz šina, Srbija je nadmašila sve zemlje Evropske unije – zajedno. Od 2020. do kraja 2022. ukupan broj iskliznuća vozova na srpskim prugama bio je 195, dok je u istom periodu u 18 država EU taj broj iznosio 180.

  • Regija

  • 23. Okt. 2023  

  • 1

U Srbiji se u prethodnom periodu desilo i dešava mnogo toga što nije trebalo. Jedan takav događaj zatrpavao je drugi, pa se danas malo ko sjeća koliko puta su vozovi iskliznuli iz šina na prugama, kao i da građani Srbije dišu skoro najzagađeniji zrak u Evropi.

Istinomjer na kraju svakog mjeseca podsjeća na važne događaje koji nisu smjeli da se dese.

Toliko puta čujemo da je Srbija prva u regionu, lideri u ovome i onome, pa je na sreću (ili žalost) i rekorder u broju radnih sati provedenih na poslu. Naime, evropska služba za statistiku Eurostat je 20. septembra objavila da su radnici u Srbiji tokom prošle godine u prosjeku radili 43,3 sata nedeljno, što je za skoro šest sati više od projseka u Evropskoj uniji.

Možda život u Srbiji nije sladak, ali zato med koji tamošnji stanovnici jedu je presladak. Od 25 uzoraka meda, koji su testirani po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje flasifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove. Utvrđeno je da je u tih 88 posto uzoraka medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima.

Srbija prednjači i po zagađenju zraka. Britanski Guardian je nedavno objavio da je zrak u Beogradu lošiji nego u bilo kom drugom evropskom gradu.

Po zagađenju zraka, Srbija je zauzela neslavno drugo mjesto poslije Severne Makedonije, prenosi N1 Srbija pisanje Guardiana.

Kada je u pitanju broj železničkih kompozicija koje su iskočile iz šina, Srbija je nadmašila sve zemlje Evropske unije – zajedno. Od 2020. do kraja 2022. ukupan broj iskliznuća vozova na srpskim prugama bio je 195, dok je u istom periodu u 18 država EU taj broj iznosio 180.

Još jedno dostignuće, kojim ne treba da se Srbi diče, je broj SLAPP tužbi. U Evropi je u proteklih godinu dana zabilježeno više od 250 SLAPP tužbi, a u Srbiji 35 – što tu zemlju stavlja na 10. mejsto u ovoj kategoriji.

Još bolje od SLAPP tužbi, Srbiji ide kriminal, a prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu u Evropi Srbija zauzima – treće mjesto. Visoko stoji i kada se poredi sa ostatkom svijeta – od 193 države, oni su 40.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...