SARAJEVSKOM TUŽILAŠTVU STIGAO IZVJEŠTAJ FUP-a: Sumnja se na zloupotrebe "Nezavisne bosanskohercegovačke liste" pri izbornom procesu

Postupajući po naredbama i pod nadzorom postupajućih tužilaca, policijski službenici Federalne uprave policije su zadukomentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa,

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2023  25. Okt. 2023

  • 0

FUP je danas dostavila Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u sklopu aktivnosti koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu

Izvještaj je sačinjen zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na općim izborima koji su održani 2018. godine u Bosni i Hercegovini, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na istim izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Predsjednik Republike Srpske.

Naime, postupajući po naredbama i pod nadzorom postupajućih tužilaca, policijski službenici Federalne uprave policije su zadukomentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih ličnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva lične karte, a sve prilikom prijave učešća predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je učešće na izborima bilo neophodno obezbjediti zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Centralne izborne komisije BiH. Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima.

Prilikom dokumentovanja ovog krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, po naredbi nadležnog suda u proteklom periodu je privremeno oduzeta sporna dokumentacija iz Centralne izborne komisije BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili izuzetno dobru saradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružili svu neophodnu asistenciju, saopćeno je danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...