HRVATSKA VLADA CINIČNO OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE GLASALA PROTIV REZOLUCIJE UN-a: Hvale se kako su donirali Palestini 250.000 eura pomoći, a nijedne riječi o hiljadama djece koje je Izrael pobio u Gazi

"U tekstu rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobra ove godine. Da je prošao kanadski amandman, Hrvatska bi bila suzdržana", poručili su iz Vlade RH

  • Regija

  • 28. Okt. 2023  

  • 0

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. Ali pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na vanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trosedmičnom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. oktobra.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano.

"Netačna su tumačenja da je Hrvatska glasanjem 'protiv' ovako napisane rezolucije ujedno i protiv humanitarnih pauza, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civila. Uostalom, još prošle sedmice Vlada RH je Gazi donirala 250 hiljada eura pomoći.

U tekstu rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobra ove godine. To ide i protiv zaključaka Evropskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju. Da je prošao kanadski amandman, Hrvatska bi bila suzdržana.

Evropska unija je na sastanku na vrhu Evropskog vijeća predložila 'humanitarne pauze' kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala", poručili su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...