ZAKAZANO PA OTKAZANO OBILJEŽAVANJE KRISTALNE NOĆI: Podmeće li Hrvatska Sarajevu antisemitizam?

Hina je objavila da je obilježavanje otkazano jer su u jevrejskoj zajednici procijenili kako su u opasnosti zbog “rastućeg antisemitizma, kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku”

  • Vijesti

  • 26. Okt. 2023  

  • 4

Čudna se stvar dogodila danas u Sarajevu. Novinska agencija HINA, državna novinska agencija Hrvatske, objavila je kako je u Sarajevu otkazano obilježavanje godišnjice Kristalne noći, događaja pred početak Drugog svjetskog rata koji se uzima kao početak pogroma Jevreja u Njemačkoj.

Događaj je otkazan iako je malo ko uopće i znao da je zakazan a cijela se stvar proširila nakon što je iz Zagreba javljeno za otkazivanje događaja.

Postoji sumnja u dobre namjere u vezi sa ovim skupom. Portal Istraga ide još dalje pa tvrdi kako “Vlada Republike Hrvatske preko Ambasade RH u Sarajevo podmeće BiH antisemitizam. Najavili događaj povodom obilježavanja Kristalne noći pa ga otkazali “zbog sigurnosnog rizika”. Nijedna institucija BiH nije bila uključena u primremu događaja čiji je pokrovitelj Ambasada RH u Sarajevu”, objavili su na svom Twitter profilu.

alt

Hina je objavila da je obilježavanje otkazano jer su u jevrejskoj zajednici procijenili kako su u opasnosti zbog “rastućeg antisemitizma, kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku”.

Doslovno tako stoji u vijesti HINA-e. U kojoj se dodaje i da je u Sarajevu trebao biti organiziran koncert “kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u Holokaust, odnosno likvidaciju više od šest milijuna Židova, više nikada ne smiju dopustiti.”

Zanimljivo je da se do sada Jevrejska zajednica nije oglasila zvanično povodom događaja u Gazi i Izraelu. Šute. Za razliku od sarajevskih ili federalnih vlasti koji su reagirali do sada hitno i žustro na svaki izraz mržnje prema Jevrejima, iako je bila riječ uglavnom o sitnijim incidentima, poput plakata ili slično.

Treba li napomenuti da gradonačelnica Sarajeva dolazi iz porodice u kojoj itekako ima jevrejske krvi? Očito da treba, koliko god prebrojavanje krvnih zrnaca bilo nepristojno.

Kako god, HINA navodi da su “uz Jevrejsku općinu Sarajeva, odnosno njenu humanitarnu udrugu La Benevolencija, suorganizatori trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) te hrvatsko veleposlanstvo u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Ta je međuvladina organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve Holokausta izučavajući povijesne činjenice.”

Dodaju i kako je koncert u Sarajevu “u prostoru aškenaske sinagoge planiran prije sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku, no sada je otkazan. Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle potvrdio je kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu", te zaključuju: "Ranije tijekom dana on je u intervjuu za televiziju N1 izrijekom upozorio na rastući antisemitizam u Sarajevu, gdje su do sad uglavnom iskazivali solidarnost s Palestincima dok su jasne osude Hamasovog terorizma nad Izraelcima izostale.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...