UGLEDNI JEVREJI PISALI BIDENU: "Tražimo hitan prekid vatre"

Odsijecanje resursa za više od 2 miliona ljudi, zahtijevanje porodicama da napuste svoje domove na sjeveru, neselektivno bombardovanje zarobljenog stanovništva – to su ratni zločini i neodbranjive akcije.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2023  

  • 0

Izrael nemilorsdno bombarduje Palestinu i po načinu na koji to radi, ne birajući metu sve se čini da svijet gleda u novi genocid na planeti.

SAD su stale uz Izrael govoreći kako imaju pravo na samoodbranu zanemarujući civile i humanitarnu katastrofa koja se tamo odvija.

Tim povodom grupa američkih jevrejskih pisaca, umjetnika i akademika uputila je otvoreno pismo Joe Bidenu, predsjedniku SDA-a.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Mi smo grupa američkih jevrejskih pisaca, umjetnika i akademika. Biti Jevrej znači različite stvari za sve nas, ali svi imamo barem jednog jevrejskog roditelja, što znači da bismo se mogli preseliti u Izrael i kvalifikovati se za izraelsko državljanstvo.

Osuđujemo napade na izraelske i palestinske civile. Vjerujemo da je moguće i zapravo neophodno osuditi Hamasove akcije i priznati povijesno i tekuće ugnjetavanje Palestinaca. Vjerujemo da je moguće i potrebno osuditi Hamasov napad i zauzeti stav protiv kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze koje se odvija i ubrzava dok pišemo.

Odsijecanje resursa za više od 2 miliona ljudi, zahtijevanje porodicama da napuste svoje domove na sjeveru, neselektivno bombardovanje zarobljenog stanovništva – to su ratni zločini i neodbranjive akcije.

Pa ipak, vlada Sjedinjenih Država nudi “moralnu” i materijalnu podršku za dehumanizaciju i ubistvo nevinih stanovnika Gaze.

Pišemo kako bismo javno izjavili da se protivimo onome što izraelska vlada radi uz američku pomoć. Pozivamo američku vladu da traži hitan prekid vatre i da iskoristi naše resurse za pružanje pomoći koja će osigurati siguran povratak talaca i izgraditi diplomatski put ka miru.

Kao Jevreji, kao Amerikanci, imaćemo osećaj sigurnosti u našim zajednicama i u svetu, ne zahvaljujući nedvosmislenoj podršci SAD Izraelu, već insistiranju naše vlade na univerzalnim ljudskim pravima koja mnogi od nas uzimaju kao dato (zdravo za gotovo).

Timo Andres
Annie Baker
Nico Baumbach
Susan Bernofsky
Judith Butler
Michael Chabon
Deborah Eisenberg
Madeleine George
Masha Gessen
Francisco Goldman
Andre Gregory
Nan Goldin
Alena Graedon
Amy Herzog
Marianne Hirsch
Gabriel Kahane
Cindy Klein
David Klion
Lisa Kron
Rachel Kushner
Tony Kushner
Ben Lerner
Jonathan Lethem
Sam Lipsyte
Zachary Lockman
Kenneth Lonergan
Andrew Marantz
Ben Marcus
David Naimon
Benjamin Nugent
Howard Rodman
Dana Sachs
Ira Sachs
Lynne Sachs
James Schamus
Adam Shatz
Wallace Shawn
Leo Spitzer
Eve Ensler
Paula Vogel
Ayelet Waldman
Laura Wexler
Hannah Zeavin.

(E.F.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...