OD JUČER TRAJE I TELEKOMUNIKACIJSKI IZOLACIJA POJASA: Hoće li Elon Musk deblokirati Gazu

Elon Musk najavljuje da će njegov satelitski komunikacijski sistem Starlink “podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi”.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2023  

  • 0

Musk je telekomunikacijsku blokadu Pojasa Gaze objavio na X-u, platformi ranije poznatoj kao Twitter, kao odgovor na izjavu američke kongresmenke Alexandrije Ocasio-Cortez (AOC) da je prekid komunikacija u Gazi “neprihvatljiv”.

“Prekid svake komunikacije sa populacijom od 2,2 miliona je neprihvatljivo. Novinari, medicinski radnici, humanitarni napori i nevini su svi ugroženi”, napisala je AOC u objavi na X-a. “Ne znam kako se takav čin može braniti. Sjedinjene Američke Države su kroz historiju osuđivale ovu praksu”, dodala je kongresmenka.

Odgovarajući na njezino pisanje, Musk je objavio: “Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi.” alt  

Starlink, koju je kreirala SpaceX, Muskova avio kompanija, satelitska je mreža dizajnirana da ponudi pristup internetu u izoliranim područjima. Svaki Starlink satelit ima procijenjeni životni vijek od oko pet godina, a krajnji cilj SpaceX-a je da rasporedi do 42.000 satelita kao dio ovog ambicioznog mega-projekta.

Internet konekcija potpuno je prekinuta širom Pojasa Gaze u petak zbog intenzivnog bombardiranja tog područja od strane izraelskih snaga. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca navelo je da “prekid utječe na djelovanje hitne pomoći i ometa brz dolazak ambulantnih kola da pomognu povrijeđenim” tokom nastavljenih zračnih napada. “Potpuno smo izgubili kontakt s operacijskom salom u Pojasu Gaze i svim našim timovima koji ondje djeluju”, objavili su na X-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...