STRAH OD PODRŠKE PALESTINI: Ko je više licemjer, a ko više kukavica, Hrvatska, Nikšić ili Kojović?

Ne smije se institucionalizirati podrška Palestini, šta će reći ambasada, šta će reći stranka iza koje stoji izraelski biznismen

  • Politika

  • 28. Okt. 2023  28. Okt. 2023

  • 8

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na vanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a na kojoj se raspravljalo o “ratu” između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španiju, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu “za”.

Nakon burnih reakcija jutros se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. Oni su ljuti što svijet nije objavio da je Hamas počinio teroristički napad pa su glasali kontra. Zato su, da se zna, propćili: “Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio “teroristički napad” na Izrael te da je odgovoran za “pokolj civila” u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije.”

Pa su ponovili još jednom: “U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata."

Dok se MVP Hrvatske domišljao kako objasniti glasanje protiv, na Facebooku se o Gazi oglasio federalni premijer Nermin Nikšić. On, kao i obično, ne može ništa, piše Stav.ba.

Ne možemo učiniti ništa i to je izuzetno frustrirajuće i sa ljudskog i političkog stajališta. Jasno sam osudio zločin kojeg su učinili pripadnici Hamasa, ali jednostavno ne mogu vjerovati da živimo u ovako licemjernom svijetu, da šutimo na ovo što se večeras dešava u Gazi.

Nije ovo više nikakva prekomjerna upotreba sile, ovo je genocid u 21. vijeku, a oni koji to mogu zaustaviti šute. Probudite se ljudi, večeras opet ubijaju nedužnu djecu, žene, civile. Dosta je!

Teško je prihvatiti da svjetski lideri ne uspijevaju zaustaviti ovu katastrofu i ponuditi mirovno rješenje. Stidim se u ime njih, jer nažalost mi smo mali da možemo promijeniti stvari, ali ne pristajem da zato što smo mali šutim.

Teški trenuci i preteška noć za narod u Gazi večeras. Građani BiH su večeras u mislima uz sve stradale nedužne žrtve.”

Nešto kasnije, kratkom porukom sa svog Twittera javio se Nikšićev koalicijski Predrag Kojović. “Ovo što sada gledamo nije odbrana Izraela od terorističkog napada Hamasa vec ratni zločin nad civilima u okupiranim teritorijama Palestine.”

Inače su jutros na društvenim mrežama zvaničnici “trojke” i njihovi PR stručnjaci pod krinkom analitičara krenuli u posao otupljivanja bijesa javnosti zbog njihove trosedmične šutnje kada je u pitanju ubijanje Gaze. Razapeti između gnjeva ovdašnjeg svijeta i kandžije nalogodavaca iz Ambasade, odlučili su smućkati nekakva saopćenja koja ipak nisu izbrisala ukus licemjerja.

Jer stranke iz kojih dolaze odbile su čak i razmatrati rezoluciju podrške Palestini u federalnom parlamentu. Ona ne bi pomogla Gazi ali bi makar malo osvjetlala obraz ovdašnjem političkom establišmentu koje je ne tako davno, početkom 90-ih, vapilo za bilo kakvim izrazom solidarnosti iz bilo kojeg kutka svijeta.

No, to nismo dočekali. Ne smije se institucionalizirati podrška Palestini, šta će reći ambasada, šta će reći stranka iza koje stoji izraelski biznismen. Zato može samo ovako, na Twitteru, u sitne sate.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...