ORBANOV REŽIM SE NAORUŽAVA: Mađarskoj isporučen američko-norveški PVO sistem NASAMS

Ugovor za nabavku NASAMS-a i pratećih raketa AMRAAM-ER vredan jednu milijardu dolara Mađarska je potpisala novembra 2020.

  • Evropa

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS. Budimpešta time nastavlja proces modernizacije kroz zamjenu postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porijekla novom zapadne proizvodnje.

"Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je posljednja riječ tehnologije..to je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju" rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički. On je dodao da su ruska invazija na Ukrajinu februara 2022. i izraelsko-palestinski sukob primjeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

Ugovor za nabavku NASAMS-a i pratećih raketa AMRAAM-ER vredan jednu milijardu dolara Mađarska je potpisala novembra 2020. Riječ je o sistemu koji su zajedno razvili norveški Kongsberg i Američki Raytheon za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zamijeniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla 2K12 Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru, piše Balkanska bezbjedosnosna mreža.

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete AMRAAM-ER za potrebe PVO sistema NASAMS "koji će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letjelica, helikoptera i aviona".

Riječ je o američkoj aktivnoj samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Ovaj sistem koristi više država svijeta uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Prema navodima proizvođača ovaj PVO sistem je namijenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja. Ima "mrežo-centričnu" arhitekturu, može da djeluje istovremeno po više ciljeva i predviđen je kao sastavni dio integrisanog sistema PVO i protivraketne odbrane. Pored raketa AMRAAM-ER srednjeg dometa može da koristi i AIM-9X-2 malog dometa.

NASAMS koristi aktivni 3D radar AN/MPQ-64F1 Sentinel, kao i pasivne optoelektronske i infracrvene senzore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...