EVO ŠTA JE GLAVNI RAZLOG POSJETE VIKTORA ORBANA BOSNI I HERCEGOVINI: Mađari preuzimaju njemačke projekte u RS-u (VIDEO)

Predstavnici više od 20 kompanija iz Mađarske danas će učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci. Time je ponovo aktuelizovana priču o saradnji Bosne i Hercegovine sa Mađarskom, na ekonomskom, ali i političkom planu.

  • Ekonomija

  • 05. Apr. 2024  

  • 0

Ekonomski forum u Banjaluci biće prilika da se intenzivira saradnja Republike Srpske i Mađarske, navode zvaničnici iz RS, nakon što je uspješno realizovan projekat iz oblasti poljoprivrede. Sada se, kako ističu, finalizuju dogovori da Mađarska preuzme projekte koje je započela Njemačka, prenosi BHRT.

"Oni su odredili već 70, 80 miliona eura da uđu u to. Da nije bilo špekulacije njemačkih firmi, mi bi danas već imali počete projekte sa Mađarima", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Riječ je o projektima vrijednim i više od 100 miliona eura. Mađarska je, kako se ističe, jako važna zemlja u Evropi, jer ima značajno tržište i jaku privredu.

"Ono što je jako dobro jeste da dolaze 23 kompanije, tu su i ministri u vladi Viktora Orbana koji su zaduženi za upravo te sektore. Imaćemo sastanke sa tim kompanijama", naveo je Aleksandar Ljuboja, Privredna komora RS-a.

"Nas žalosti činjenica da je naša razmjena ukupna sa Mađarskom, ne možemo se tu pohvaliti, ona je negdje na razini milijardu i 200 miliona. To je jako malo s obzirom na njen potencijal i kapacitete koje Mađarska može pružiti Bosni i Hercegovini", kazao je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Republika Srpska preko Fondacije Progresus već realizuje drugi javni poziv kroz program bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije sa Mađarskom u vrijednosti od oko 18 miliona eura. U prvom je to bio iznos od 9 miliona eura.

"Mi u ovom trenutku potpisujemo ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za 1141 projekat koji je odobren u novom, odnosno drugom javnom pozivu, BTP 23", rekla je Andrea Jaglica, direktorica Fondacije “Progresus”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...