GENERALNI SEKRETAR EVROPSKOG POKRETA U BiH: "Poruke Von der Leyen jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni..."

"Predsjednica EK je svjesna i same važnosti Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i prisustva stranih sudija..."

  • Politika

  • 01. Nov. 2023  01. Nov. 2023

  • 2

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je nakon posjete i obraćanja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kako je ova posjeta potvrda nastavka proaktivnog odnosa evropske administracije prema BiH.

I pored toga što je ovo regionalna aktivnost predsjednice Evropske komisije, kojoj su prethodile posjete Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Po njegovim riječima, važno je što je za kraj ovih aktivnosti Bosna i Hercegovina ostavljena kao zadnja stanica u okviru posjete predsjednice Evropske komisije.

"Obraćanje predsjednice Evropske komisije bilo je i više nego jasno, posebno u smislu povećanja privrednog i ekonomskog standarda BiH, digitalizacije te zelene tranizcije, što i jeste u agendi Evropske komisije kao važni prioriteti i politike same unije", izjavio je Plakalo za Fenu.

Kako kaže, ponuda je na stolu, itekako kvalitativna i kvantitativna, od razvoja privrede, infrastrukture, poboljšanja i jačanja tržišta, digitalizacije.

"Sve su to oblasti na koje Evropska komisija usmjerava najveću pažnju i interes, ali isto tako predsjednica Evropske komisije Von der Leyen istakla je da bez reformi, bez napretka, novac koji je predviđen za Bosnu i Hercegovinu može biti prebačen drugim zemljama Zapadnog Balkana, i to je nešto što Bosna i Hercegovina ne smije propustiti, posebno što je Evropska unija detektovala privredu Bosne i Hercegovine kao još uvijek nerazvijenu, a taj novac bi itekako dobro došao za podizanje same privrede", smatra Plakalo.

Potvrđeno je da je perspektiva Bosne i Hercegovine u uniji, i pohvaljen je određeni napredak, ali je također naglašeno ubrzano donošenje zakona iz 14. prioriteta, prije svega zakona o sudovima i zakona i spriječavanju sukoba interesa, kao važnim zakonima iz oblasti pravosuđa. Ipak nije preciziran datum početka pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom, što pokazuje sa koliko opreza Von der Leyen pristupa ovom pitanju, što je i razumljivo, budući da je indirektno poručeno da se usvoje određeni zakoni u narednom periodu, i to je dovoljna poruka.

"Također, Predsjednica EK je svjesna i same važnosti Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i prisustva stranih sudija u državom Ustavnom sudu pa je na taj upit, istakla da to treba biti dogovor svih unutar Bosne i Hercegovine radi budućnosti evropske perspektive svih građana ove zemlje, što pokazuje da itekako postoji informiranost i razumijevanje o samom prisustvu još uvijek međunarodnog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu",  rekao je Plakalo.

Stoga, zaključio je, važno je iskoristiti ove smjernice i poruke kako bi se postigli kompromisi i napravili napretci unutar Bosne i Hercegovine radi interesa građana i naroda Bosne i Hercegovine, i stvaranja boljeg ekonomske, privredne, industrijske, i svakako političke situacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...