DODIK GLAVNA "ZVIJEZDA" U NEW YORKU: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obraća se Vijeću sigurnosti UN-a, Schmidt se neće obratiti zbog...

Također, Schmidt je u svom izvještaju istakao da misija Althea nastavlja igrati ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BiH i da je prisustvo snaga EUFOR-a u BiH neophodna.

  • Politika

  • 02. Nov. 2023  

  • 2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratit će se danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Sjednica je posvećena izvještaju visokog predstavnika o situaciji u BiH, a riječ je o petom izvještaju Christianu Schmidtu Vijeću sigurnosti o stanju u BiH.

U izvještaju visokog predstavnika se navodi da su vlasti entiteta Republika Srpska nastavile sa podrivanjem državnih institucija, a da je Milorad Dodik nastavio da dovodi u pitanje teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter države.

Također, Schmidt je u svom izvještaju istakao da misija Althea nastavlja igrati ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BiH i da je prisustvo snaga EUFOR-a u BiH neophodna.

Dopisnik Al Jazeere iz washingtona Ivica Puljić otkrio je kako je Schmidtov izostanak kompromis kako bi se osiguralo da vojnoj misiji Althea-Eurofor bude produžen mandat za godinu.

Bosnu i Hercegovinu pred Vijećem sigurnosti UN-a neće predstavljati ambasador pri Svjetskoj organizaciji Zlatko Lagumdžija, nego predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je u utorak otputovao u New York, doznao je Puljić.

U izvještaju visokog predstavnika, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra, a u koji je uvid imao Al Jazeerin novinar, kao ključni problem za Bosni i Hercegovinu se navodi politika Dodika, koji “nastavlja pozivati na disoluciju Bosne i Hercegovine ili na ‘mirni razlaz’ … što je predstavio kao svoj cilj i službeni stranački cilj na Kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] 30. septembra“.

Dodik je, napisao je Schmidt u najnovijem izvještaju, pozivao na osamostaljenje RS-a i ujedinjenje ovog bh. entiteta sa Srbijom.

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...