"PRIJETNJA MIRU I STABILNOSTI REGIJE": Albanski predstavnik pred Vijećem sigurnosti komentarisao Dodikovu izjavu “o jedinstvenoj državi Srbije, Crne Gore i RS”

Naglasio je kako Dodik nikada “ne propušta priliku da gurne državu u vještačku političku krizu.”

  • Vijesti

  • 02. Nov. 2023  02. Nov. 2023

  • 2

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja se danas održava u New Yorku, a posvećena je aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, albanski predstavnik u ovom tijelu je sa posebno oštrim tonalitetom govorio o posljednjim potezima predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika. Naglasio je kako, pored pozitivnih pomaka kao što su oni učinjeni na putu ka EU, iz BiH odjekuju i poruke poput Dodikove kako treba "organizirati referendum o formiranju jedinstvene države Srbije, Republike Srpske (RS) i Crne Gore", prenosi N1.

Naglasio je kako Dodik nikada “ne propušta priliku da gurne državu u vještačku političku krizu.”

“Njegova nedavna izjava o formiranju jedinstvene srpske države, čime se podrivaju četiri druge postojuće države – predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regiji. Ako Dodik promovira opasnu eskalaciju i laži svom glasačkom tijelu, uz sumnjivu podršku izvana, on se korak po korak udaljava od Evrope i regionalne saradnje. Umjesto saradnje – on sanja o promjeni mape Evrope”, naveo je albanski predstavnik.

S druge strane, poručio je, dok se glasači “hrane teorijama zavjere”, izostaje ekonomski napredak.

“Dodik nanosi stvarnu štetu narodu u svome entitetu tako što savjete traži na mjestima gdje demokratija umire, a ljudska prava postaju stvar prošlosti. RS mora znati da akcije proizvode reakcije, a oni će prvi platiti pogrešne odluke svoga rukovodstva”, dodao je.

Na kraju je poručio kako Bosna i Hercegovina zaslužuje stalnu pažnju Vijeća sigurnosti UN-a.

Na današnjoj sjednici, podsjetimo, bez glasova protiv Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 27/06 kojom je potvrđen ostanak misije EUFOR-a u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...